RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gransker groteske overgrep

FN skal nå granske rapporter om overgrep i Kongo der ofrenes blod tappes på flasker og brukes i okkulte seremonier.

Regjeringen i Kongo bekrefter at det stadig skjer nye groteske overgrep sørøst i det afrikanske landet. FN skal nå granske meldingene om at mer enn 100 mennesker er drept eller lemlestet.

Øyenvitner har fortalt at mai-mai-militsen i Sørøst-Kongo ikke nøyer seg med å slakte ned for fote. Den beryktede militslederen Chinja-Chinja ("Halshuggeren") skal ha gitt sine tilhengere ordre om å tappe ofrenes blod på flasker.

Dette blodet brukes så i okkulte seremonier der mai-mai-folkene ber sine guder om hjelp til den videre kampen – en kamp som i stigende grad er uten mål og mening. Militsens ledere utnytter sine tilhengeres overtro til å dekke over det meningsløse i situasjonen.

Oversett
Mai-mai er en av flere væpnede grupper som holder til i jungelen i Kongo, og som ble oversett da de viktigste partene i konflikten samlet seg til fredsforhandlinger i hovedstaden Kinshasa. De omfattes derfor heller ikke av fredsavtalen fra desember 2002.

Massakrene det nå meldes om, skal ha skjedd i januar i år og bidratt til at titusenvis av mennesker flyktet fra sine hjem. Men opplysningene lar seg vanskelig bekreftet, for området der mai-mai holder til er svært utilgjengelig.

Kongo dekker et landområde på størrelse med hele Vest-Europa. Den sørøstlige Katanga-provinsen, der massakrene skal ha skjedd, ligger rundt 70 veiløse mil fra Lubumbashi, som er nærmeste større by.

Katanga
Navnet Katanga vekker dyster gjenklang hos alle med et visst kjennskap til Kongos historie. Den mineralrike provinsen forsøkte å bryte ut og etablere seg som selvstendig stat, da kolonien Belgisk Kongo fikk sin uavhengighet på begynnelsen av 1960-tallet.

Løsrivelsen utløste en bølge av kaos og plyndring i Katanga, før FN grep inn og sendte en fredsstyrke med blant annet norske soldater til regionen. Den nåværende FN-styrken MONUC forsøker å avvæpne mai-mai-geriljaen, er underbemannet og manger ressurser.

MONUC skal denne uken ha utkjempet harde kamper med en geriljagruppe i Ituri-området nordøst i Kongo. Geriljasoldatene fra Unionen av Kongolesiske Patrioter UPC led betydelige tap i kampene, sa en FN-talsmann tirsdag.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere