*Nettavisen* Nyheter.

Gransker ikke drap på afghanere

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ser ingen grunn til å granske om norske soldater drepte afghanske angripere i Maymaneh i februar.

15.03.06 13:47

Under angrepet på de norske soldatene i Meymaneh 7. februar ble minst fire afghanere skutt og drept av nordmennene, kanskje så mange som åtte, skriver Dagbladet.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun ikke har fått noen rapport som bekrefter at norske soldater skjøt og drepte afghanere trefningen. Likevel ønsker hun ikke å granske saken.

- Da måtte noen ha gått utover mandatet de hadde. Men alle som har sett på hva som skjedde har berømmet soldatene og måten de håndterte situasjonen på, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Den eneste måten å finne ut hvem som skjøt, er ved å obdusere likene. Og det tror jeg ikke er mulig nå, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Strøm-Erichsen vil heller ikke endre Forsvarets rapporteringsrutiner. I den første tiden etter angrepet ble det hevdet fra Forsvarets side at det bare var avfyrt noen få skudd med håndvåpen.

- Det er viktig å vite når vi sender soldater at de reiser med engasjementsregler. Situasjonen i Maymaneh var svært alvorlig, men våre soldater handlet i tråd med reglene, sier hun.

Kom etter fire timer
Skuddene fra de norske soldatene skal ha kommet etter fire timer med intenst angrep, da de norske soldatene besluttet å skyte for å drepe mot afghanerne. Minst fire lik skal ha blitt plukket opp av lokalbefolkningen.

Pressetalsmann Thom Knustad ved Fellesoperativt Hovedkvarter kan ikke bekrefte opplysningene.

- Vi kan ikke utelukke det. Det ble skutt mange skudd og de måtte forsvare seg, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Vi går ikke videre for å finne ut hvor mange afghanere som ble skutt av nordmenn. Det har sammenheng med hvordan situasjonen var, og at vi av hensyn til de som var involvert ikke ønsker å gå ut offentlig med flere detaljer om det som skjedde, fortsetter han.

Granater
I løpet av de fem timene angrepet mot leiren varte, ble det avfyrt rakettdrevne granater og håndvåpen mot leiren. De væpnede mennene kastet også store mengder håndgranater, brannbomber og stein mot soldatene.

Soldatene svarte i hovedsak med tåregass CS-gass, gummikuler og varselskudd. Senere avfyrte de norske soldatene til sammen rundt 400 skarpe skudd mot menneskemengden som forsøkte å storme leiren der de norske soldatene oppholdt seg. Afghanske politifolk på stedet skal også ha skutt mot demonstrantene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.