RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gråt med søsterens drapskvinne

(TV 2)
Sist oppdatert:
UPPSALA (TV 2 Nettavisen): Rett før pausen i tingretten strakte Åsa Waldau ut en hånd til Sara Svensson, og i et langt øyeblikk så hun sin søsters drapskvinne i øynene og gråt sammen med henne.

Åsa Waldau forklarte seg torsdag i Uppsala tingsrett. En drøy meter unna vitneboksen satt hennes søsters drapskvinne, Sara Svensson, og lyttet til hennes forklaring. Like før pausen strakk Waldau ut sin hånd til Sara Svensson, og de to kvinnene møttes i et krampaktig håndtrykk. De så hverandre inn i øynene og gråt lenge.

Minutter før hadde Waldau fortalt hvordan hun elsket sin lillesøster Alexandra Fossmo.

- Jeg elsket henne enormt mye. Jeg er så sint på Helge for at han ikke behandlet henne bedre, gråt Waldau.

- Jeg forstår ikke hvordan dette kunne hende. Alexandra var så fin. Hun var ikke verdt det. Den hun levde med og elsket, bedro henne, og så kommer i tillegg denne tragedien med Sara. For min egen del har media gjort mitt liv ikke verdt å leve. Det er forferdelig, sa Waldau.

Var veldig kald
Åsa Waldau fortalte i retten at hun opplevde Helge Fossmo som kald etter at søsteren ble drept.

- Han gråt en gang da han var sammen med meg, og sa at ”hun var jo så fin”.

- Jeg sa til ham: ”Du har vel ingen planer om å gifte deg om igjen?” Da så han sint på meg, sa Waldau.

Da Sara Svensson ble pågrepet dagen etter skal Fossmo ifølge henne ha fryktet at hun ville legge skylden på ham

Stor respekt for Svensson
Tidligere i forklaringen hadde Waldau fortalt at hun hadde stor respekt for Sara Svensson, og at hun så på henne som et rent og gudfryktig menneske.

- Hun var et varmt menneske som ville tjene Gud, gjøre det rette, gjøre godt. Hun var veldig sterk og ”jeg vet best selv”. Jeg likte henne godt.

I 2001 fortalte Helge Fossmo og Sara Svensson at de trodde at de var ment for hverandre. Det var da Fossmo var syk og Svensson flyttet inn i soverommet hans.

Visste ikke om sex
- Kunnskapen om det seksuelle fikk jeg ikke før nå i denne tiden. Kunnskapen om at det fantes en tro fikk jeg i november 2001. Vi trodde at det Sara gjorde for Helge i denne tiden var noe de gjorde for Gud. Helge var veldig svak og Sara var hans støtte.

Waldau fortalte at Helge Fossmo i november 2001 fortalte at han trodde Alexandra «skulle hjem til Gud», og at han skulle gifte seg med Svensson.

Ville ikke se Svensson
- Da ble jeg sint. Alt baserte seg på at jeg stolte på Helge. Jeg sa til ham at «du skal leve og være tro mot Alexandra». Han sa han forsto at Sara var sendt for å felle ham. Jeg sa det var bedre at hun flyttet ut.

Waldau trodde at Svensson etter dette forsøkte å forsone seg med sin daværende ektemann.

- Jeg forsto ikke at hun bodde videre i Helges hus. Han sa hun behøvde det. Jeg forklarte for henne at hun ikke kunne bli boende i deres hus og være forelsket i min søsters mann, at det ikke går, at det er helt rart. Sara sa hun forsto.

Waldau sa at verken Svensson eller hennes søster hadde det bra i 2001 og 2002 da de bodde under samme tak. Waldau trodde på Fossmo og la skylden for problemene på Sara Svensson.

- Jeg ville ikke ha med Sara å gjøre, og det fikk jeg støtte i av Helge, sa Waldau.

Waldau fortalte at hennes søster etter hvert begynte å ta rollen som husmor tilbake fra Sara Svensson, men at søsteren til tider hadde vært redd for at den såkalte barnepiken skulle ta livet av henne. Men forholdet mellom de to kvinnene hadde også vært godt på mange måter.

God samtale før drapsforsøket
Etter at Sara Svensson hadde slått Alexandra Fossmo med hammer 8. november 2003, kom søsteren forslått til Waldau.

- Hun fortalte at kvelden før hadde hun og Sara snakket. Det hadde føltes bra. Hun og Helge skulle reise til Hongkong dagen etter. Sanna (A. Fossmo) og Sara hadde hatt en god samtale, og Sara hadde ønsket henne lykke til.

I sin forklaring fortalte Sara Svensson at hun denne kvelden hadde tatt farvel med Alexandra Fossmo fordi hun visste at hun måtte ”ta henne hjem til Gud” denne natten.

Les mer av forklaringen her

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere