Gå til sidens hovedinnhold

- Gratulerer, Norge!

Al Gore hadde ikke bare klimaendringer på hjertet da han besøkte Norge torsdag.

USAs tidligere visepresident Al Gore er i Oslo torsdag for å holde et foredrag om sin nye bok «Vårt valg» (Our Choice), som naturligvis omhandler klimaendringer.

Men først ville Gore skryte av Norges OL-prestasjoner.

- En fantastisk prestasjon
- Jeg ønsker å gratulere Norge med de fantastiske resultatene i OL i Vancouver. Noen må forklare meg hvordan en nasjon på 4,5 millioner mennesker klarer å få nesten like mange medaljer som en nasjon på 300 millioner. Norge gjorde en fantastisk prestasjon, sier Gore.

Den tidligere fredsprisvinneren åpnet foredraget med å konfrontere all kritikken som den siste tiden er rettet mot FNs klimapanel og klimarapporten.

- Hvis klimatrusselen er en illusjon og ikke eksisterer, så måtte vi fortsatt ha handlet og gjort noe med vår avhengighet av fossilt brennstoff fordi dette vil etter hvert forsvinne, sier Gore.

Flere aktører, deriblant utenriksminister Jonas Gahr Støre, har gått ut og kritisert det de mener er en organisert kampanje for å undergrave troverdigheten til FNs klimapanels rapporter. Mange mener dette kan få alvorlige konsekvenser.

Fokuserer på løsninger
Gore sier at alle kunne vært lettet hvis det likevel viste seg at klimautslippene ikke var farlig for jordkloden. Men:

- Dessverre er dette ikke tilfellet. Vi slipper ut 90 millioner tonn med klimagasser ut i atmosfæren hver dag, som om at det skulle vært et kloakkanlegg, sier han.

Gore ble en internasjonal talsmann for klimakampen da han lagde den prisbelønte filmen «En ubehagelig sannhet». Her fokuserte Gore på konsekvensene av global oppvarming.

- Men i Vårt Valg er fokuset på hvilke løsninger som er tilgjengelig, sier Gore under foredraget, som ble sendt på TV2 Nyhetskanalen.

Gore mener det finnes en rekke miljøtiltak som vanlige borgere kan benytte, men understreker at det er politikerne som må ta de største grepene.

- For hver og én av oss er det viktig å skifte lyspærer og vinduer, men det er langt viktigere å endre lovene, påpeker han.

Pinlige avsløringer
De siste månedene har det blitt avdekket flere pinlige avsløringer for FNs klimapanel (IPCC). I forkant av klimatoppmøtet i København i desember ble det kjent at britiske forskere angivelig hadde manipulert data som ble brukt som grunnlag i FNs klimarapport. I tillegg ble det antydet at de samme forskerne hadde bevisst unnlatt å ta med data som ikke passet inn i deres egne beregninger.

Denne måneden måtte også klimapanelet trekke tilbake uttalelsen om at isbreene i Himalaya står i fare for å smelte bort innen 2035, slik IPCC-rapporten har konkludert.

- Omfanget av disse feilene har blitt blåst ut over sine proporsjoner. Kritikerne har fått tildelt en megafon og har blitt sponset av store selskaper, som forsøker å skape tvil blant folket om hvor kritisk klimaendringene faktisk er, sier Gore.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken