RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gravde grøft på Mars

(Nasa)
Kjøretøyet Opportunity har gravd en grøft på Mars slik at forskerne kan få et innblikk i planetens fortid.

- Vi har gravd et stort fint hull på Mars, forteller planlegger Jeffrey Biasiadecki.

Opportunity har stått parkert i en liten helning i et lite krater og har gravd en 51 centimeter lang og ti centimeter dyp grøft. Grøften ble laget ved at Opportunity spant et av sin hjul mens de andre fem hjulene stod stille.

Seks minutter
Hele operasjonen tok seks minutter. I grøften håper forskerne å finne materiale som kan avsløre detaljer om Mars’ fortid.

Opportunity målte mineralsammensetningen og strukturen på gravestedet før operasjonen og gjorde så en ny analyse etter at grøften var gravd. Resultatene er ventet i løpet av torsdag.

Stedet ble valgt fordi tidligere observasjoner har avslørt at stedet er rikt på mineralet hematitt, som ofte formes i vann. Målingene vil avsløre om mineralet finnes bare på overflaten eller om den også finnes lengre ned i jordsmonnet.

Rekord
Samtidig har Opportunitys tvilling Spirit satt ny Mars-rekord i kjøring på den andre siden av planeten. Den har nå gjennomført 107 meter av en planlagt kjøretur på 345 meter til et krater. Den tidligere rekorden tilhørte den mindre roveren Sojourner som var med på Pathfinder-oppdraget i 1997, og lød på 101 meter.

Det er ventet at Spirit når sitt mål om rundt 12 dager, avhenging av hvor mange stopp den gjør underveis.

- Ideen er å kjøre og kikke, og kjøre og kikke, sier fosker Ray Arvidson ved universitetet i Washington.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere