RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gravlegger «nigger»

Foto: AP/Scanpix (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Ordet «nigger» er dødt og begravet. Les alt om bisettelsen!

Ordet «nigger», som regnes som svært nedsettende, ble bisatt under en symbolsk begravelse i Detroit i dag, melder Associated Press. Det var under en årlig konferanse for The National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) at bisettelsen fant sted.

En kiste med sorte roser og en krans med teksten «nigga» ble trukket flere hundre meter av to hester før den seremonielle begravelsen. Stavemåten «nigga» brukes gjerne av fargede amerikanere, men NAACP mener at denne bruken av ordet også må opphøre.

Ordet «nigger» er så kontroversielt i USA at det i de fleste nyhetsmedier kun omtales som «the n-word». Ordet stammer fra det latinske ordet «niger», som betyr «sort».

Uvarsom språkbruk
Uforsiktig språkbruk har fått konsekvenser for flere kjendiser som har blitt tatt i å uttrykke seg på lite politisk korrekte måter. I fjor skapte skuespilleren Michael Richards, kjent fra TV-serien Seinfeld, skandale da han skjelte ut flere fargede tilhørere og kalte dem «nigger» gjentatte ganger.

Radioverten Don Imus fikk sparken i fjor etter å ha kalt medlemmene av et kvinnelig basketball-lag for «nappy-headed hos», som på pent norsk kan oversettes til «prostituerte med afrosveis».

TV-tabbe
Den engelske fotballmanageren og kommentatoren Ron Atkinson mistet jobben i TV-kanalen ITV etter at han hadde kalt Chelsea-spilleren Marcel Desailly en «fucking lazy, thick nigger». Den engelske sendingen var avsluttet, men Atkinsons utsagn ble hørt på sendingen i flere land i Midtøsten.

Også i Norge har det kommet anklager om bruk av det kontroversielle ordet, og da ofte i forbindelse med fotballkamper. Molde-spilleren Trond Strande ble anklaget for å ha kalt HamKam-spissen Oluwasegun Abiodun en «fucking nigger». Strande avviste beskyldningene kategorisk.

Viking-spissen Peter Ijeh beskyldte Kristofer Hæstad for å ha kommet med rasistiske uttalelser, uten å gå nærmere inn på hva Hæstad skal ha sagt. Også Hæstad avviste anklagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere