RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gresk sentralbank varsler at Hellas kan forlate EU

Sist oppdatert:
Hellas kan komme til å forlate både eurosonen og EU dersom landet ikke oppnår en avtale med kreditorene, varsler den greske sentralbanken.

– Mislykkes man med å oppnå en avtale, vil det markere begynnelsen på en smertefull vei som først vil føre til en gresk statskonkurs. Til sjuende og sist vil det føre til at landet forlater eurosonen og mest sannsynlig også EU, heter det i en uttalelse fra sentralbanken onsdag.

Uttalelsen blir gitt i forbindelse med en rapport om bankens pengepolitikk i 2014-2015. Der står det også at en ny låneavtale er helt avgjørende for gresk økonomi. Banken mener at Hellas risikerer ny resesjon, og anslår dessuten at den nåværende økonomiske tilbakegangen vil bli enda sterkere i andre kvartal.

Veksten stanset

I fjor begynte gresk økonomi endelig å vokse igjen etter flere års nedgang, men i årets tre første måneder pekte pilene igjen nedover. Uten økonomisk vekst vil den greske statsgjelden bare bli større og større.

Den nåværende låneavtalen mellom Hellas og de internasjonale långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper 30. juni. Samtidig er det siste frist for Hellas til å betale inn 1,6 milliarder euro i renter og avdrag på et IMF-lån – penger som Hellas ikke har.

– Vis solidaritet

Mens frontene ser ut til å være hardere enn noensinne, ber Østerrikes statsminister Werner Faymann europeiske land om å være solidariske.

– For at Europa skal bli sterkere, må det vise solidaritet og støtte til ethvert land som trenger det, sa Faymann under et besøk i Aten onsdag. Den sosialdemokratiske statsministeren er kjent for å ha en relativt mild innstilling til grekerne sammenlignet med lederne i andre euroland.

Spørsmålet er om tilliten mellom partene nå er så lav at oppfordringen faller på steingrunn. I Tyskland er dessuten statsminister Angela Merkel under hardt press fra allierte politikere som mener hun må si nei til nye kriselån til Hellas. En av dem sammenligner grekerne med klovner.

– Den greske regjeringen har tilsynelatende ikke innsett alvoret i situasjonen ennå. De oppfører seg som klovner som sitter bakerst i klasserommet, selv om de har fått klare advarsler fra alle hold om at de kanskje ikke vil kunne fortsette til neste klassetrinn, sier Andreas Scheuer, partisekretær i CSU, i et intervju med avisen Rheinische Post. CSU er det bayerske søsterpartiet til Merkels CDU.

Tyske lån

Tyskland er Hellas' største långiver, samt den største bidragsyteren til EU-kommisjonens budsjett og eurosonens krisefond.

I Hellas er det Tyskland som har fått rollen som syndebukk under gjeldskrisen. Syriza-regjeringen har blant annet krevd en større erstatning for de tap som Hellas ble påført av Nazi-Tyskland under annen verdenskrig. Tirsdag uttalte dessuten statsminister Alexis Tsipras at landets kreditorer er ute etter å ydmyke Hellas, samtidig som han fastholdt at Hellas ikke kommer til å gå med på nye kuttkrav.

Eurosonens finansministre skal torsdag møtes for å diskutere krisen, men det er ikke ventet noe gjennombrudd i forhandlingene, der målet for Hellas er å få utbetalt 7,2 milliarder euro i kriselån i bytte mot reformer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere