RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønland har blitt selvstendig

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Og en dronning kastet glans over begivenheten.

Søndag ble det nemlig skrevet et nytt kapittel i Grønlands historie, da dronning Margrethe av Danmark overrakte landets nye selvstyrelov til landstingsformann Josef Motzfeldt i Landstingssalen i Nuuk, skriver Danmarks Radio på nett.

- Det er et stort øyeblikk, også for meg, å overrekke selvstyreloven til deg og dermed til det grønlandske folk, sa dronningen da hun overrakte dokumentet til Motzfeldt.

- Det er frihetens dag
Grønland får nå større selvstendighet, og får selvstyre over sine egne områder. Grønlandsk blir fra nå av det offisielle språket på den mer enn to millioner kvadratkilometer store øya, som består av fjell og is. Grønland vil fortsatt være avhengig av danske subsidier.

I en tale beskrev Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen øya som utrolig vakker og stor, med en sterk befolkning.

- Det er frihetens dag. Vi bygger videre på prinsippet om at beslutninger tas best tett på de menneskene som de berører. Dagen i dag er ansvarets dag. Et folk som tar ansvar for sin egen skjebne, sin egen framtid. Dagen i dag er fellesskapets dag, sa Rasmussen.

På Grønland har man i helgen feiret selvstendigheten med mat, konserter og utstillinger.

Verdens største øy
Grønland er verdens største øy, med 57.600 innbyggere.

Etter en folkeavstemning i 1978 fikk Grønland selvstyre med virkning fra 1. mai 1979. Den 25. november i fjor stemte et klart flertall av innbyggerne ja til enda mer uavhengighet fra Danmark.

Landet får nå utvidet selvstyre på de fleste områder, bortsett fra i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere