RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gro skal reformere FN

Sist oppdatert:
Gro Harlem Brundtland gjør et ærefullt comeback i FN: Tirsdag utnevnte Kofi Annan henne til én av 16 «vismenn» som skal være med på å reformere verdensorganisasjonen.

Panelet skal blant annet foreslå sikkerhetstiltak over landegrensene, melder TV 2.

Gro Harlem Brundtland sier til NRK at medlemmene skal drøfte omfattende reformer i FN-systemet.

–Vi blir jo bedt om å vurdere nåværende og fremtidige trusler mot fred og sikkerhet, og hva man må gjøre for bedre å kunne møte slike trusler sammen, sier hun.

Sikkerhetsrådet til diskusjon
Sikkerhetsrådets sammensetning er blant sakene som skal vurderes på nytt.

–Ja, både Sikkerhetsrådets sammensetning, funksjon og rolle kommer til å være på dagsordenen her, som ett av flere temaer. Det har jo stått stille i mange, mange år, fordi landene ikke har greid å bli enige om hvordan dette skal gjøres, sier Harlem Brundtland ifølge NTB.

FNs generalsekretær Kofi Annan sa under utnevnelsen at panelets oppgaver vil bli å identifisere de største truslene og utfordringene verden står overfor når det gjelder fred og sikkerhet.

Veiskille
Han lanserte planen om å danne et slikt panel i en tale til generalforsamlingen i september. Da sa han at det å handle på siden av FN ved å gå til krig i Irak eller andre steder, stiller spørsmål ved hele organisasjonens struktur.

- Vi har kommet til et veiskille. Dette kan være et like avgjørende øyeblikk som da FN ble grunnlagt i 1945, sa Annan.

- Gledelig med Gro
Utenriksminister Jan Petersen er fornøyd med sammensetningen av Annans reformpanel

- Det er gledelig at Gro Harlem Brundtland er plukket ut til å sitte i panelet sammen med en rekke andre fremtredende personer med bred internasjonal erfaring. Det er nå viktig at panelet kommer raskt i gang med sitt arbeid, fordi FN trenger sårt til reform for å kunne ivareta sine helt sentrale oppgaver i det internasjonale samfunn, sier utenriksministeren (bildet) tirsdag kveld.

Thailandsk formann
Den tidligere norske statsministeren skal altså være med på å stake ut veien videre for FN. «Vismennene» skal ledes av den tidligere statsminister i Thailand, Anand Panyarachun.

Blant de andre medlemmene er egyptiske Amr Moussa, som leder Den arabiske liga, Brent Scowcroft, som tidligere var nasjonal sikkerhetsrådgiver i USA, og den tidligere russiske presidenten Yevgeny Primakov, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere