RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gruveindustriens dødsgrep

Sist oppdatert:
Gruvedrift er god butikk, men industrien har en mørk bakside.

Sist lørdag ble 27 arbeidere drept i en gruve i Kina. I november omkom 101 arbeidere på jobb i Ukraina. Hendelsene er ikke unike.

Hvert år dør 2 millioner mennesker på jobb, ifølge International Labour Organization. Verdens gruvearbeidere er blant de mest utsatte.

Industriens bakside
Gruveindustrien beriker mange mektige mennesker.

Russland-ekspert Olav Ofstad ved LO Internasjonal forteller mer om industriens bakside.

- Hvorfor er sikkerheten så lav for gruvearbeiderne kontra andre yrker?

- Sikkerhetsproblemene er komplekse, men kombinasjon maktkonsentrasjon, korrupsjon, multinasjonale bedrifter og gammelt produksjonsutstyr er dødelig.

- Ifjor døde 106 gruvearbeidere i en av mange ulykker i Russland, gjør LO noe for å fremme arbeidssikkerheten i nabolandet?

- Vi driver ikke direkte kampanjearbeid, men vi holder blant annet seminarer i LO-regi for bransjen.

- Flere kilder nevner overgangen fra sosialistisk til kapitalistisk økonomi som stikkord for utrygg gruvedrift, er det slik?

- Det er en kjent sak at gruveindustrien både var tryggere og mer lukrativ under Sovjetunionen. Dessuten forsvant store deler av arbeidstilsynet under Jeltsins styring. Sikkerheten en noe bedret nå, men et politisk avhengig rettsystem vanskeliggjør fremgangen.

Gruvebarna
Det er over en million barn som utnyttes til svært farlig gruvearbeid, ifølge Redd Barna.

- Hver eneste dag risikerer disse liv og helse. Barna går også glipp av skolegang, og blir dermed frarøvet muligheten til kunnskap for å unngå fattigdom, forteller Gro Brækkan, generalsekretær i Redd Barna til Nettavisen.

Barna i denne industrien jobber i mer enn 50 afrikanske, asiatiske og sør-amerikanske land.

- Minearbeid er en av de mest dødelige formene for barnearbeid. Barn så unge som fem år jobber lange dager under utålelige forhold. Mange av barna tvinges til mange timer langt under jorden i dårlig konstruerte miner som kan rase sammen, legger Brækkan til.

Gruvearbeid bryter rettighetene til alle de involverte barna, uansett om de jobber over eller under bakken.

Norske blodpenger
Porteføljen til Statens pensjonsfond - Utland inkluderer også investeringer i lugubre gruvedriftselskaper.

Norge har investert mer enn en milliard kroner i Barrick Gold, og pensjonsfondet har investert mer enn fire milliarder kroner i AngloGold Ashanti og eierselskapet Anglo American.

Tidligere i år ble det kjent at 52 mennesker, ifølge vitner, ble begravd levende i byen Bulyanhulu i Tanzania. Hendelsen fant sted under rengjøring av en gruve driftet av Barrick Gold.

I en e-post til Nettavisen fra Finansdepartementet går det frem at to gruveinvesteringer er fjernet, etter påtrykk fra Etikkrådet.

Forrige gruveselskap som ble fjernet var DRD Gold Limited, grunnet medvirkning til alvorlig miljøskade, i november 2007.

Med kun to utelukkelser er det en reell grunn til å tro at store norske penger fremdeles støtter mørke sider ved denne industrien.

Utvalg av gruveulykker fra 2005:

For å se innholdet trenger du flashplayer 8 eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Før datamusen over de røde sirklene for mer informasjon.

Størst og dypest
Det skjer stadig ulykker der gruvearbeidere blir sperret inne under jorden, noen blir reddet mens mange ender livet i gruvene.

I fjor ble 3200 sør-afrikanske gruvearbeidere fanget 1600 meter under bakken. Om man ikke er gruvearbeider er situasjonen vanskelig å forestille seg.

Verdens største diamantgruve ligger i Mirnyi, i Øst-Sibir. Den er 525 meter dyp og 1200 meters bred.

Verdens dypeste gullgruvene ligger i Sør-Afrika, med maks dybde på 3700 meter, mens den dypeste steingruven i USA har en dybde på 2926 meter.

Til sammenlikning er Sognefjorden, Norges dypeste fjord, 1308 meter på det dypeste.

Norske forhold
Man trenger ikke å reise ut i den store verden for å være vitne til grufulle gruveulykker. Vår egen gruvehistorie har også mange mørke stunder.

Kings Bay-saken er den mest kjente. Ulykken der 21 mennesker mistet livet i gruven «Esther I» 5. november 1962 førte til regjeringskrise.

De siste 50 årene har minst 105 mennesker mistet livet i gruveulykker på norsk jord.

Samtlige ulykker har funnet sted i gruveindustrien på den norske øygruppen Svalbard.

Senest 17.april 2008 omkom en mann, etter en gruvebrann i Barentsburg på Svalbard.

FILMATISERING AV GRUVELIVETS BAKSIDE

Tittel: BLOOD DIAMOND
Regissør: Edward Zwick
Utgitt år: 2006

Land: USA

Forteller historien om gutten Dia, som bortføres av opprørsgeriljaen Revolutionary United Front og tvinges til å bli barnesoldat i krigen mot regjeringshæren i Sierra Leone. Lille Dia bor også i en leir sammen med mange andre barn som tvinges til å utvinne diamanter. Barnearbeiderne i gruvene får ikke gå på skole og har ofte ingen tilgang på rent vann eller helseomsorg.

Tittel: NORTH COUNTRY
Regissør: Niki Caro
Utgitt år: 2005
Land: USA

Tar utgangspunkt i den sanne historien om det første massesøksmålet foretatt i USA med anklage om vedvarende seksuell trakassering på arbeidsplassen. Kvinnene som på 1980-tallet jobbet i gruvene i Minnesota ble gjentatte ganger utsatt for grove bemerkninger, vold og nedverdigende behandling.

Tittel: THE MOLLY MAGUIRES
Regissør: Martin Ritt
Utgitt år: 2004

Land: USA

Molly Maguires var en hemmelig, militant gruppe kullgruvearbeidere som kjempet mot eiernes undertrykkelse med vold. Filmen er basert på virkelige hendelse og gir et sympatisk og sannferdig bilde av de irsk-amerikanske gruvearbeidernes kamp.

Tittel: BLIND SHAFT
Regissør Li Yang
Utgitt år: 2003
Land: Kina/Tyskland

Tar utgangspunkt i illegal gruvedrift og overgangen fra sosialistisk til kapitalistisk økonomi i Kina. Filmen vant Sølvbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere