*Nettavisen* Nyheter.

Gruvesjef legger seg flat

Foto: (AFP/Scanpix)

- Vi ber om unnskyldning, sa gruvesjefen Ben Hatfield, etter at pårørende lenge trodde 12 døde gruvearbeidere i West-Virginia hadde overlevd.

04.01.06 22:39

(NA24): Ben Hatfield, adm. direktør i gruveselskapet International Coal Group, beklaget på en pressekonferanse onsdag at de pårørende etter de døde gruvearbeiderne i West-Virginia i lang tid jublet over en feilaktig melding om at de 12 var reddet.

- Vi lot jubelen pågå for lenge. Vi ber om unnskyldning, sa Hatfield.

Direkte på TV fikk de pårørende først beskjed om at 12 var reddet, noe som utløste jubelscener. Rundt tre timer senere fikk de den tragiske beskjeden om at 12 var døde. En av gruvearbeiderne ble funnet i live, men i kritisk tilstand.

Da de pårørende fikk beskjedene om at de 12 var døde, var det over to timer siden Hatfield og gruveledelsen hadde fått det triste budskapet.

Hatfield sa at han i ettertid skulle ønsket han umiddelbart hadde informert de pårørende om at situasjonen var uklar, men at man ville forsikre seg om hva som egentlig skjedde.

Misforståelse
Hatfield sa at den første meldingen om 12 overlevende var basert på misforståelse i radiokommunikasjon fra redningsmannskaper i gruven. Det ble brukt koder for overlevende eller døde, men Hatfield vil foreløpig ikke si nøyaktig hva misforståelsen gikk ut på. Han peker imidlertid på at regningsmannskapene var iført oksygenmasker på grunn av kullos i gruven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var en rekke personer som hørte radiooverføringen. - Voksne menn klemte hverandre. Vi feiret, sa Hatfield.

Han tror at misforståelsen har spredd seg via mobiltelefoner til de pårørende, som i ettertid har reagert med raseri mot gruveselskapet.

Den feilaktige nyheten om at 12 var reddet ble også spredd av en rekke aviser rundt i USA, som på grunn av sin deadline kom ut med jublende forsider onsdag morgen.

Det var mandag morgen amerikansk tid at en kraftig eksplosjon førte til at gruvearbeiderne ble innsperret. Det var lenge uklart hva som hadde skjedd med de 13 innsperrede arbeiderne.

Kjempet mot kullos
Hatfield sier at arbeiderne ser ut til å ha forsøkt å ta seg ut av gruven først. Deretter har de snudd inn igjen i gruven, trolig på grunn av tett røyk.

De har så bygd en provisorisk barrikade med en presenning. Ifølge Hatfield hadde alle tatt på seg oksygenmaskene de har, men disse er bare tilstrekkelig til rundt en time dersom man er i fysisk aktivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er uklart hvordan den ene overlevende, Randal McCloy (27), klarte seg i mer enn et døgn. Han er nå på sykehus.

McCloy hadde en kollapset lunge, og har problemer med nyrefunksjonen, men har vist tegn til å kommunisere, opplyser legene.

Ifølge Hatfield hørte redningsmannskapene McCloy stønne da de kom frem til arbeiderne.

Han sa på pressekonferansen at det er umulig å vite om flere kunne vært reddet dersom redningsmannskapene hadde kommet raskere inn i gruven, men at man var nødt til å ta hensyn også til regningsmannskapenes sikkerhet.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag