Guantanamo-fange for retten

«Den australske Taliban», David Hicks, ble formelt anklaget for krigsforbrytelser onsdag, etter å ha hilst på sin far som han ikke har møtt på fem år.

25.08.04 23:52

29 år gamle Hicks ble konfrontert med tiltalen i en forberedende høring ved den amerikanske militærdomstolen på Guantanamo-basen på Cuba. Ifølge forsvarsadvokaten hans vil han nekte straffskyld.

Konverterte
Hicks var tidligere landbruksarbeider og kengurujeger før han konverterte til islam og ble viklet inn i konflikten i Afghanistan høsten 2001.

Hans far Terry og stemoren Bev kom til Guantanamo tirsdag. De hadde et 15 minutter langt møte med sin sønn før han ble ført inn i rettssalen.

- Vi har fem år å ta igjen, så det blir trolig et fint møte, sa Terry Hicks før han traff sønnen.

- David har alltid vært en eventyrer. Han ville alltid finne ut hva som var på den andre siden av gjerdet, og etter hvert som han ble eldre, ble gjerdet høyere, la han til.

Krigsforbrytelser
Hicks er anklaget for krigsforbrytelser, blant annet sammensvergelse for å angripe sivile. Han skal ha kjempet mot de amerikanske soldatene under krigen i Afghanistan i 2001, og anklages for å ha vervet seg til Talibans styrker.

Hicks far kritiserte den militære domstolen som har reist tiltale mot sønnen og sa at han ikke vil få en rettferdig behandling i retten.

Han kritiserte også den australske regjeringen, som han mener har demonisert sønnen helt siden han ble pågrepet i Afghanistan i 2001.

Den australske regjeringen er blitt kraftig kritisert av mediene i landet fordi den har støttet den militære rettsprosessen på Guantanamo-basen. Statsminister John Howard sa onsdag at han vil be om at Hicks blir løslatt straks dersom han blir frikjent av den militære domstolen.

Hicks australske advokat Stephen Kenny sier at han vil gjøre et nytt forsøk på å få belyst sin klients sak i det sivile rettsapparatet i USA.

Osamas sjåfør
Tirsdag ble den første av Guantanamo-fangene, 34 år gamle Salim Ahmed Hamdan fra Yemen, ført inn i rettssalen. Han skal ha vært sjåfør for Osama bin Laden.

Hamdans advokat, kapteinløytnant Charlie Swift, krevde onsdag at alle de fem medlemmene av militærtribunalet bør tas av saken.

Han sa at rettens formann, oberst Peter Brownback, ikke er faglig skikket til å administrere retten. Han pekte på at flere av de andre medlemmene av panelet hadde tjenestegjort i Afghanistan.

- Det ser ut som vi skal møte seierherrenes justis, sa Swift.

©NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.