RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters/Scanpix)

Guantanamo-fange frikjent

Sist oppdatert:
Militærdommer avviser rettsak mot en Guantanamo-fange fordi han ikke er klassifisert som ulovlig kriger.

Det var kanadiske Omar Khadr som ble frikjent fra alle tiltaler av krigsrettens dommer. Han passet ikke til den nye definisjonen som ulovlig fiendtlig kriger, skriver Reuters.

Feil definisjon
Dommeren, oberst Peter Brownback fra det amerikanske forsvaret, sier en militær kommisjon hadde klassifisert Khadr som en fiendtlig kriger under en høring i Guantanamo i 2004.

En militær kommisjons lovbestemmelse fra 2006 sier derimot at kun ulovlig fiendtlige kriger kunne bli tatt opp i domstolen i Guantanamo.

Dette er det siste tilbakeslaget for Bush-regjeringen i forsøket på å dømme Guantanamo-fangene gjennom en juridisk prosess. Regjeringen ble tvunget til å skrive om lovene i fjor etter at amerikansk høyesterett anså de forrige metodene for ulovlige.

Tiltalt for drap
Khadr var tiltalt for å ha drept og skadet amerikanske soldater med en granat, samt for konspirasjon og for å ha støttet terrorister materielt. Han ble pågrepet under en ildkamp i Afghanistan da han var 15 år.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener at han skulle vært behandlet som en mindreårig og ikke hører hjemme på Guantanamo-basen.

Selv om han nå ble frikjent, er det ikke dermed sagt at han er en fri mann. Dommer Brownback avviser anklagene, men holder fortsatt mulighetene åpne for at tiltalene kunne endres om Khadr gikk tilbake fremfor en kommisjon som formelt klassifiserte ham som en ulovlig fiendtlig kriger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere