*Nettavisen* Nyheter.

Guantanamo verre enn døden

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

Norge må kreve at USA stenger fangeleiren på Guantanamo, krever Amnesty International. Onsdag er det fire år siden de første fangene kom til leiren.

11.01.06 10:06

Siden fangeleiren «Camp X-Ray» på den amerikanske Guantanamo-basen åpnet i februar 2002, har det vært flere rapproter om selvmordsforsøk, tortur og umenneskelig behandling blant fangene. Ifølge Amnesty International sitter det 545 personer fra 35 land i leiren.

Onsdag lanserer Amnesty International en aksjon mot Guantanamo-basen.

-Norge må kreve leiren stengt, sier generalsekretær i Amnestys norske avdeling, Petter Eide, til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Merkel
Han peker på at Tysklands forbundskansler Angela Merkel allerede har krevet at leiren stenges.

-Merkel har sagt glassklart fra. At et annet land, med en konservativ leder, våger å gjøre dette, gir Norge handlingsrom. Vi ber utenriksminister Jonas Gahr Støre være like tydelig, sier Eide.

Han mener det ikke er nok at Støre tar opp saken i lukkede møter med Bush-administrasjonen.

-Jeg tror Støre deler vårt syn på Guantanamo. Men først når hans klare budskap blir offentlig, får det kraft, mener Petter Eide.

Ingen hjelp
Amnesty-lederen skal møte utenriksministeren torsdag eller fredag.

- Støre skal ha ros for at han umiddelbart følger opp, i stedet for å gå i forsvarsposisjon, sier Petter Eide.

Mange av fangene på Guantanamo ble tatt under krigen i Afghanistan høsten 2001. En av dem var den sudanske fotografen Sami al-Hajj, som jobbet som TV-fotograf for Al-Jazeera. Underveis til et oppdrag i Afghanistan, ble han arrestert i Pakistan og senere fengslet i Afghanistan.

I juni 2002 ble han fløyet til Guantanamo. Der har han sittet siden, uten å få treffe familien eller bli framstilt for en dommer. Han har heller ikke fått behandling etter at en amerikansk soldat knuste kneskålen hans.

Overgrep
Sami al-Hajj skal også ha blitt utsatt for flere seksuelle overgrep, og trusler om voldtekt. Han skal også ha blitt «tvangsmedisinert», noe som førte til at han ble syk.

- I over tre år har mesteparten av forhørene handlet om å få meg til å si at det er et forhold mellom Al-Jazeera og Al-Qaida, sier han til advokaten sin, Clive Stafford-Smith, ifølge en pressemelding fra Amnesty.

Brev
Onsdag vil flere tusen Amnesty-medlemmer sende brev til USAs president George W. Bush og be om at alle fangene må få en rettferdig rettssak, og at påstandene om tortur blir etterforsket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.