*Nettavisen* Nyheter.

«Guds atlet» er syk og skrøpelig

Pave Johannes Paul II, som en gang hadde tilnavnet «Guds atlet», er nå bare en skygge av sitt tidligere jeg, svekket av Parkinsons sykdom og influensa. Her er pavens sykdomshistorie.

02.02.05 12:46

Den polske erkebiskopen Karol Wojtyla ble verdensberømt da han ganske overraskende ble valgt til ny pave i oktober 1978, som den første ikke-italienske paven på 455 år. Johannes Paul II er nå tredjemann på listen over hvem som har styrt den katolske kirken lengst, bare slått av St. Peter og pave Pius IX.

Skutt på Petersplassen
Etter at han ble valgt til pave, jogget Johannes Paul i Vatikanets hager for å holde seg i form. Han benyttet flittig svømmebassenget ved sommerresidensen utenfor Roma, og om vinteren stakk han av til fjells for å stå på ski. De siste årene er det imidlertid pavens sykdomshistorie som har dominert nyhetene fra Vatikanet.

Problemene startet allerede i mai 1981, da han ble skutt og skadet under en åpen audiens på Petersplassen. Han overlevde, etter fem timer på operasjonsbordet, men mistet store deler av innvollene. Til tross for de alvorlige skadene, kom han seg på beina og fortsatte sin omfattende reisevirksomhet.

Nøyaktig et år etter attentatet i Roma, forsøkte en spansk dissidentprest å knivstikke paven under et besøk i Fatima i Portugal.

Parkinsons sykdom
Pavens aktive livsstil dabbet av i 1992, etter at han fikk operert bort en svulst på størrelse med en appelsin fra tykktarmen. Legene fjernet samtidig galleblæren. Samme år begynte de første symptomene på pavens Parkinson-sykdom å vise seg. Hans venstre hånd begynte å skjelve, og ansiktsmusklene stivnet.

I 1993 fikk han skulderen ut av ledd da han ramlet ned fra tronstolen under en audiens i Vatikanet, og året etter brakk han foten da han ramlet på badegulvet. I 1995 måtte han for første gang stå over midnattsmessen 1. juledag, på grunn av influensa.

Betennelser i blindtarmen fører i 1996 til at paven må kansellere deler av sitt program både i mars og i august, og blindtarmen blir etter hvert fjernet.

Svakere og svakere
Da han i 1999 besøker hjemlandet Polen er det en tydelig svekket pave som drar på en landsomfattende triumfturné. Han er utsatt for nok et fall, og må avlyse en utendørsmesse på grunn av sykdom.

Året etter fører betennelse i kneet til at Johannes Paul må avlyse flere planlagte besøk, og redusere aktiviteten i forbindelse med påskefeiringen.

Paven virker usedvanlig svak da han i september 2003 besøker Slovakia. Han har vansker med å snakke, og hans medhjelpere må lese de fleste av prekenene. Han har også sluttet å gå i offentlige sammenhenger. Han er også tydelig svekket da han måneden etter feirer at han har vært pave i 25 år.

I bedre form etter ferien
Etter å ha tilbrakt to uker i de norditalienske fjellene i juli 2004, virker paven sterkere, snakker tydeligere og virker generelt mye bedre enn på lang tid. Han virket også ved godt mot da han søndag forsøkte å slippe to duer ut av vinduet i leiligheten sin, selv om man la merke til at han allerede da hadde problemer med halsen.

Sent tirsdag kveld ble paven i all hast sendt til sykehus på grunn av pustebesvær, forårsaket av influensaen han har slitt med de siste dagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.