Guide til holocaust-nekteren

Foto: HEINZ-PETER BADER /reuters

Mediedekningen rundt rettsaken mot David Irving har vært enorm. Her har du bøkene som gir deg innsikt i kritikken av hans metoder.

21.02.06 16:35

I en rekke taler og intervjuer David Irving ga i 1989, nektet han for at naziregimet hadde gasskamre og konsentrasjonsleire. Med dette sjokkerte han verden, og saken mot ham har blitt viet internasjonal oppmerksomhet.

Innrømmer feil

Allerede i 1989 ble det utstedt arrestordre på Irving i Østerrike, men han ble først arrestert i november i fjor. Gjennomføringen av rettsaken har fått stor symbolsk betydning for Østerrike som vil vise verden at de tar avstand fra naziregimet. Selv har Irving beskrevet hele rettsaken mot ham som latterlig og et angrep på ytringsfriheten. Like fullt innrømmet han at han tok feil med sine uttalelser på vei mot rettsalen mandag.

- Jo flere dokumenter som er tilgjengelig, jo mer lærer du, og jeg har lært masse siden 1989, sa han til pressen.

Både Canada, Østerrike, Tyskalnd og Australia har nektet Irving innreise. Han er dømt for å ha svertet minnet etter alle som døde i Tyskland under andre verdenskrig, og har mistet sin sivile status både i England og USA.

HER FINNER DU EN LENGRE BIO OM DAVID IRVING

Hans største tilbakeslag før ukens dom, var rettssaken mot Penguin Books og den amerikanske professoren Deborah Lipstadt som han saksøkte for ærekrenkelser. Flere bøker gir innsikt i gangen rundt nettopp denne saken, og kritikken av Irvings metoder. Her har du dem:

« The Holocaust on Trial »

David Irving saksøkte Penguin Books og den amerikanske professoren Deborah Lipstadt for æreskrenkelse etter at de etter hans mening feilaktig hadde stemplet ham som fornekter av holocaust. Rettssaken var en av de merkeligste England hadde sett, der dommeren måtte avsi en dom på bakgrunn av historien. Saken var viktig for neo-fascistiske historikere som søkte å frikjenne Hitler og fornekte nazistenes folkemord mot jødene. Samtidig handlet den om samtidens rett til ytringsfrihet, i tillegg til ærekrenkelse.

Forfatteren D.D. Guttenplan har fulgt David Irvings karriere i flere år og fulgt hans opphetede debatter om holocaust. Boka utkom på Granta Books og er tilgjengelig i pocket.

« Telling Lies About Hitler »

Boka er basert på den samme rettsaken mot Irving i 2000, der han ble dømt som historieforfalsker og rasist. Forfatteren Richard J. Evans beskriver hvordan han ble involvert i saken, og reflekterer over reglene for historiske og juridiske beviser som han hevder å ha basert sine påstander på. Evans går inn på hvordan Irving skal ha falsifisert de dokumentariske bevisene som han skal ha basert påstandene sine på.

Evans var et nøkkelvitne i saken mot Irving. I boka viser også Evans til relasjoner mellom irving og høyrevings Holocaust-benektere i USA. Boka er utgitt på forlaget Verso Books og er tilgjengelig i pocket.

« History on Trial »

I denne boka forteller Deborah Lipstadt sin egen historie fra rettsaken. Også denne boka går inn på de historiske metodene som Irving har brukt.

Boka utkom på HarperCollins i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.