RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Guruens oppskrift på fred

Sist oppdatert:
Sri Sri Ravi Shankar har millioner av tilhengere i India, og bekjemper krig med indre harmoni. Her er hans oppskrift på fred.

Han er kjent som Indias største hindu-leder, og blir sett på som en ny Mahatma Ghandi. Når han taler offentlig i India dukker det gjerne opp hundretusenvis av tilhengere. På verdensbasis har Shankar rundt tre til fire millioner tilhengere, og guru-statusen har også gjort ham til en rik mann.

Nå er han i Oslo i forbindelse med en konferanse om fred og forsoning i Sør-Asia. Nettavisen fikk et eksklusivt intervju før konferansen.

- Jeg tror at en åndelig bevissthet er den eneste motgiften mot terrorisme. Den forandrer folk fra innsida og får fra de menneskelige verdiene. Den får folk til å se den andre personen som et menneske, sier Shankar til Nettavisen.

Overvant skepsis
De siste årene har Shankar reist til Irak, og besøkt president George W. Bush. Bevegelsen Art of Living driver humanitære prosjekter i land som Irak, med fokus på mental helse.

- Vi traff stammeledere med budskapet: Gi ikke-vold en sjanse, sier Shankar.

I India har han i det siste vært engasjert mot en selvmordsbølge på landsbygda. Han er også engasjert i konflikten i Tibet, selv om han ikke vil ta stilling til en eventuell boikott av OL.

En viktig del av budskapet er at det onde kan fordrives gjennom blant annet pusteøvelser.

Han innrømmer at folk i vesten var skeptiske til hans fokus på åndelig bevissthet.

- Jo, det var litt skepsis da vi begynte Art of Living for 25 år siden. Men nå blir vi tatt på alvor, sier Shankar.

Besøkte Bush
Han legger vekt på ikke-voldslinja som Mahatma Gandhi sto for da India ble selvstendig fra Storbritannia. Det har også ført til at mange kaller ham den nye Ghandi.

Hans åndelige engasjement har gitt ham stor troverdighet blant internasjonale ledere. Ikke-voldsbudskapet ble blant annet presentert for USA president George W. Bush.

- Hvordan reagerte han?

- Alle som hører dette reagerer positivt. Men det tar tid for folk å fordøye det og sette det ut i livet. Det er en annen ting, sier Shankar.

Se videointervjuet med Sri Sri Shankar her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere