RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: B'Tselem/YouTube (skjermdump)

Gutt (5) pågrepet for å ha kastet en stein

Sist oppdatert:
Menneskerettsgruppe raser etter at guttunge ble anholdt i to timer.

En israelsk menneskerettsgruppe, B'Tselem, anklager den israelske hæren for å ha anholdt en fem år gammel palestinsk gutt ulovlig. Gutten ble anholdt da han kastet en stein i byen Hebron på Vestbredden.

Pågripelsen ble dokumentert med filmkamera, og videoen er lagt ut på nettsidene til B'Tselem.

Videoen viser at femåringen brøt ut i gråt da syv væpnede soldater og én militæroffiser omringet ham i Hebron tirsdag denne uken. Gutten ble deretter ført vekk i et militærkjøretøy, ledsaget av en voksen palestiner.

Den lille gutten har senere innrømmet overfor israelsk TV at han kastet en stein. Han siktet på en hund, ifølge ham selv, men traff i stedet en bil.

Kriminell lavalder
B'Tselem sier at de israelske soldatene brøt loven da de anholdt guttungen, ettersom den kriminelle lavalderen i Israel og på Vestbredden er tolv år.

- Sikkerhetsstyrkene har ikke lov til å arrestere eller anholde barn i den alderen, selv ikke når de er mistenkt for å ha begått kriminelle handlinger, og myndighetene må dermed håndtere lovbruddene på andre måter, sier direktør for B'Tselem, Jessica Montell, i en uttalelse.

Hæren hevder på sin side at steinkastingen utsatte forbipasserende for fare. Ifølge hærens uttalelse, så ble mer enn 150 israelere skadet i lignende hendelser på Vestbredden i tidsperioden januar til mai i år, melder Reuters.

- Soldater grep inn på stedet og fulgte den mindreårige til sine foreldre. Derfra ble han plassert i en bil som tilhørte de palestinske sikkerhetsstyrkene. Han var hele tiden geleidet av sine foreldre. Barnet var ikke arrestert, og det er ikke tatt ut noen siktelser, opplyser den israelske hæren i en uttalelse.

- Faren ble lagt i jern
B'Tselem har imidlertid en annen historie å fortelle. Organisasjonen hevder femåringen var anholdt i to timer, og at guttens far ble lagt i jern og fikk bind for øynene. I tillegg skal soldatene ha truet både barnet og foreldrene.

Soldatene skal først ha tatt med gutten hjem til foreldrene. Deretter ble far og sønn tatt med til en kontrollpost. B'Tselem skriver på sine nettsider at en høytstående militæroffiser refset soldatene fordi de behandlet gutten dårlig foran åpent kamera. Soldatene skal ha fått beskjed om at slik oppførsel kunne være skadelidende for hærens omdømme, ifølge menneskerettsorganisasjonen.

Etter to timer ble far og sønn overlevert til palestinsk politi, som løslot begge etter kort tid.

Se video av pågripelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere