RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gutt ville sprenge seg for 150 kroner

Sist oppdatert:
En palestinsk tenåring med en selvmordsbombe festet til beltet ble onsdag ettermiddag stoppet av israelsk politi. Han skal ha fått 150 kroner for å sprenge seg selv. Se bildene her.

- Dette er nok et skrekkelig eksempel på hvordan palestinerne bruker sine egne barn, sa David Baker ved statsminister Sharons kontor i en kommentar.

- Disse barna blir gjort til tikkende bomber for å spre så mye terror mot israelerne som mulig, sa Baker.

- Jeg har sprengstoff på meg
Hossam Mohammed Abdo er ifølge AP bare 16 år gammel. Han ble stanset da han forsøkte å passere en israelsk veisperring sør for byen.

Soldatene fortalte senere til israelske medier at de hadde mottatt advarsler på forhånd, og fattet mistanke straks de så gutten nærme seg.

- Flytt dere unna, jeg har sprengstoff på meg, skal gutten ha sagt til andre palestinere som sto i kø ved veisperringen.

- Vi så at han hadde noe under skjorten, fortalte løytnant Tamir Milrad til israelsk fjernsyn.

Soldatene kastet seg i dekning og beordret ham til å stanse. Deretter ble han bedt om å ta av seg den store røde genseren han var iført, og en vest med sprengstoff kom til syne.

- Han sa at han ikke ville dø, at han ikke ville sprenge seg selv, fortalte Milrad.

150 kroner
Etter at gutten hadde tatt av seg beltet og resten av klærne, ble han tatt i forvaring av de israelske soldatene.

Om han planla å sprenge seg selv i lufta, eller kun var betalt for å smugle sprengstoffet forbi veisperringen, var onsdag kveld fortsatt uklart.

Ifølge militære kilder skal gutten ha fortalt at han fikk 100 israelske shekel, drøyt 150 kroner, for å sprenge seg selv i lufta.

De samme kildene hevdet først at Hossam Abdo var 10 år gammel, mens fødselsattesten viser at han er 16 og den yngste sønnen av en baker i Nablus.

- Å bruke et barn slik er uansvarlig, det er forbudt, sa guttens mor som ikke kunne gi noen forklaring på hvor sprengstoffet var kommet fra.

- Han sa han skulle på skolen da han gikk hjemmefra i dag morges, fortalte Tamam Abdo.

Smuglet bombe
I forrige uke ble en palestinsk 11-åring stanset ved den samme veisperringen, da han forsøkte å passere med en bag som viste seg å inneholde enn bombe.

Abdallah Quran fortalte soldatene hvordan han hver eneste dag etter skoletid pleide å tjene penger ved å tilby kvinner og gamle hjelp med å trille bagasje forbi veisperringen.

Da han ble stanset var kjerra full, men hvem som hadde lagt på bagen med bomben i visste han ikke.

De israelske soldatene trodde på gutten, og løslot ham kort tid etter.

Barneofre
Israelske styrker har siden det palestinske opprøret brøt ut høsten 2000 drept nærmere 500 palestinske barn, drøyt 40 av dem i forbindelse med likvidasjoner av palestinske ledere og aktivister, viser tall fra det palestinske menneskerettssenteret (PCHR).

I informasjonsmateriell fra den israelske regjeringens pressekontor står det at 29 mindreårige palestinere har utført selvmordsaksjoner siden intifadaen startet, mens ytterligere 40 sitter fengslet for å ha planlagt slike aksjoner.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere