Gå til sidens hovedinnhold

«Guttekvinnen»: - Jeg rømte ikke

Barbora Skrlova (33) hevder hun aldri mente å rømme fra politiet i Tsjekkia.

BRNO (Nettavisen): Barbora Skrlova hevder at hun aldri var på rømmen fra politi, og aldri skjulte sin identitet for politiet. Hun hevder også at hun reiste tilbake fra Norge for å samarbeide med tsjekkisk politi.

Barbro Skrlova ble torsdag varetektsfengslet under et lukket fengslingsmøte. Politiet frykter at hun igjen vil flykte. Mannen som formidler hennes syn på saken, er advokat Richard Novàk. Nettavisen møtte mannen på hans kontor i Brno torsdag.

Novàk sier til Nettavisen at utleveringsbegjæringen fra Norge ikke tilsa at hun ville bli fengslet etter hjemkomst.

Tar fengslingen hardt
Ifølge advokaten har fengslingen gått hardt inn på Skrlova. Nettavisen skrev torsdag at Skrlova brøt sammen da det ble klart at hun ikke slapp ut.

Les: Brøt sammen i varetekt

- Det var svært krevende for hennes mentale helse å få høre dette fra politiet i dag. Hun hadde håpet å bli satt fri i dag, sier han.

Utenfor advokatkontoret til Novák i byen Brno er den lang kø av journalister som ønsker å prate med den som kjenner Skrlovas situasjon best. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og politiet er sparsomme med informasjon. Han er også den eneste personen som for øyeblikket kan gi Barboras versjon av saken.

Hun er nå siktet for å ha bodd under falskt navn, og for å ha rømt fra et barnehjem.

Noen timer før Nettavisen treffer advokaten har han prøvd å få Skrlerova løslatt mot kausjon, uten å lykkes.

- Var ikke på rømmen
- Hun sier at hun var klar for å samarbeide med politiet i fremtiden, sier Richard Novàk.

Men foreløpig er kvinnen for syk til å la seg avhøre. Det som har skjedd de to siste dagene har gått hardt inn på henne, forteller Novák til Nettavisen.

- Hun var ikke tiltalt for noe, og var ikke på rømmen fra politiet. Hun sier også at hun visste korrekt identifikasjon for offentlige myndigheter når hun ble bedt om dette. Hun har også svart på alle spørsmål, sier han.

Dette står i sterk kontrast til den kjente historien om kvinnen som bar tre forskjellige identiteter, og lurte myndighetene i tre land. Skrlova er også bøtelagt i Norge for å gi falsk informasjon til myndighetene. Før hun forlot Norge, fortalte hun aldri politiet hvorfor hun levde som den 13 år gamle Adam.

- Stor rømningsfare
Det var nettopp den store rømningsfaren som fikk dommer Thomás Kurfirt i Brno til å fengsle henne.

- Hun er fengslet på grunn av mulighetene for at hun ville rømme eller gå i skjul, sa Kurfirt på en pressekonferanse torsdag.

- Jeg kan ikke si hva vi har pratet om, men hennes advokat har ikke kunnet fremstille argumenter som tilsier at hun bør kunne løslates mot kausjon, sa Kurfirt.

Rareste kriminalsak i historien
Den bisarre historien som Barbora Skrlova (33), som kom til Norge og begynte på skolen som tretten år gamle gutten Adam, er toppsak i tsjekkiske medier. Pågripelsen i Norge har gitt nytt liv til det som betegnes som den rareste kriminalsaken i landets historie.

Siden mai i år har Barbora levd under tre forskjellige identiteter i tre land, sist i Norge.

Toppsaken i den tsjekkiske storavisa Dnes bar denne overskriften torsdag: «Barbora – Anika – Adam».

Saken startet da en ung gutt ble funnet naken og misbrukt i en småby utenfor Brno, i huset der Barbora bodde. Hun hevdet da at hun var adoptert og kalte seg Anika, tretten år.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett