*Nettavisen* Nyheter.

H1N1 kan være påvist i Sverige

Foto: STR (REUTERS)

Svenske helsemyndigheter frykter H1N1-viruset har kommet til landet.

03.05.09 19:19

En kvinne i 50-årene har sannsynligvis blitt smittet med H1N1-viruset, også kalt svineinfluensa.

Det bekrefter det svenske Smitteverninstituttet, skriver Aftonbladet. Kvinnen som bor i Stockholmsområdet, kom nylig hjem fra et USA-besøk.

Testprøver
Smitteverninstituttet opplyser at de første testprøvene viser at kvinnen er smittet med H1N1-viruset, men understreker at de først kan konkludere tilfellet mandag morgen.

- Dette er ikke noe vanlig influensa, men vi kan ennå ikke si at det er den nye influensaen, sier avdelingssjef Antonio Barragan ved Smittevernsinstituttet til Expressen.

Mild sykdom
Kvinnen skal ha hatt en kortvarig og mild sykdom.

- Hun var bare syk i to-tre dager. For å være en influensa, så var den mild sånn sett. Nå er hun helt frisk, sier lege Åke Örtqvist ved Stockholm läns landsting.

Lørdag ble et tilfelle av Influensa A påvist ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Søndag kveld foreligger de endelige resultatene på om dette dreier seg om vanlig influensa eller det fryktede H1N1-viruset.

Les mer her: H1N1 kan være påvist i Norge

Influensa A er en overgruppe, mens svineinfluensa (H1N1) og vanlig influensa er såkalte undergrupper. Folkehelseinstituttet legger ut informasjon om eventuelle smittetilfeller i Norge på sine nettsider daglig. Nye resultater vil bli lagt ut ved 20.30-tiden hver kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har hevet pandemialarmen til nest høyeste nivå, som er fase fem.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.