*Nettavisen* Nyheter.

H5N1 bekreftet i Sverige

Foto: (Jarl Fr. Erichsen/Scanpix)

Svenske myndigheter har bekreftet at fuglevirusfunnet i landet var den dødelige H5N1-varianten.

15.03.06 14:20

Et EU-laboratorium bekreftet onsdag at fugleviruset i døde svenske fugler er av typen H5N1, som kan overføres fra fugler til mennesker. Onsdag ble også H5-varianten av viruset påvist på Sydsjælland i Danmark.

- Dette dreier seg om fuglene som ble funnet døde i Oskarshamn. Vi gikk allerede fra begynnelsen ut fra at dette dreide seg om H5N1, så i praksis vil det ikke innebære noen forandringer, sier veterinærinspektør ved det svenske Jordbruksverket Andrea Ljung til TV 2 Nettavisen.

Tester flere
De første testene ved laboratoriet i Weybridge, England har altså vist seg positive, og flere tester er underveis.

- Vi har konstatert viruset fire ulike steder, i Hellesund, Karlskrona, Gotland og Oskarshamn. H5N1-bekreftelsen gjelder kun Oskarshamn. De andre har vi foreløpig kun konstatert at det dreier seg om den svært smittsomme H5-varianten av viruset. Prøveresultatene fra laboratoriet tar alltid litt tid.

Tamfugl
Ljung synes det er vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser virusspredningen kan få for svensk landbruk.

- Foreløpig har ikke viruset blitt påvist blant tamme fugler. Hvis dette sprer seg ytterligere vil vi blant annet måtte diskutere hobbyhold av høns. En del høns hjemme hos folk er frittgående, og det kan medføre en fare for smittespredning, sier Ljung til TV 2 Nettavisen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.