Hackere skadet brukere fysisk

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Det første hackerangrepet som har ført til fysiske helseplager kan være en realitet.

31.03.08 14:11

Hackerangrep har vært et relativt stort problem i mange år, men skadene har stort sett bestått i tap av data, nedetid og tidvis økonomiske tap for dem som har blitt utsatt. På 90-tallet var det også et par tilfeller av virus som gjorde fysisk skade på maskinvaren som ble utsatt.

Derimot har det aldri vært slik at offer for et hackerangrep har hatt noen grunn til å frykte for sin egen helse - hvis vi ser bort ifra den teoretiske muligheten for å hacke enkelte pacemakere.

Angrep folks helse
Men nå melder Wired om det som sannsynligvis er det første hackerangrepet som har ført til fysiske helseplager for personer. Ukjente personer angrep diskusjonsforumet til non-profit-organisasjonen Epilepsy Foundation.

Forrige lørdag la bakmennene ut en stor mengde innlegg på forumet med kraftig blinkende animasjoner på nettsidene. Dagen etter ble brukere automatisk videresendt til nettsider med innhold som er laget spesifikt for å utløse hodepine, migrene og anfall hos enkelte brukere.

- Vi har fått meldinger om folk som er utsatt. Det er heldigvis bare en håndfull, men det er også mulig at ikke alle har sagt ifra om dette. De som er utsatt vil trolig ikke komme tilbake til forumet med en gang, forteller webansvarlig Ken Lowenberg til Wired.

Blinkende firkanter
33 år gamle RyAnn Fultz var en av personene som var inne på nettstedet forrige helg. Hun forteller til nettstedet at hun åpnet et tema, noe som førte til at nettleseren automatisk maksimerte seg og ble fylt av blinkende firkanter. Dette førte til at hun gikk i lås.

- Jeg faller ikke og rister, men det gjør vondt. Jeg snakket i telefonen da det skjedde, og jeg kunne verken bevege meg eller snakke, sier hun.

Fultz 11 år gamle sønn skal ha oppdaget det som skjedde, og ha komet bort for å dra henne bort fra nettsiden.

- Det var som smerten skjøt gjennom hode. Og at jeg frøs, det skjer bare med virkelig ille anfall. Jeg tror ikke jeg har hatt et anfall som det på et år, forteller Fultz.

- Påvirket alle
- Dette påvirket alle som var inne på en eller annen måte, enten ved å utløse hodepine eller anfall, forteller epilepsipasient Browen Mead, som fikk migrene hele dagen etter å ha forsøkt å finne ut hvem som sto bak.

En hackergruppe som ironisk nok kaller seg «Anonymous» mistenkes for å stå bak. Hva målet skulle være er ikke kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag