Gå til sidens hovedinnhold

- Hadde et stort ønske om å sprenge et fly

24-åringen bak skolemassakren var fascinert av terrorangrepene i USA.

På fredag ble tolv skolebarn bisatt etter å ha blitt drept under massakren på barneskolen Tasso da Silveira i Rio de Janeiro torsdag morgen.

Skolemassakren har rystet hele Brasil, og opp mot tusen mennesker deltok i hver begravelse.

Den 24 år gamle gjerningsmannen Wellington Oliveira, en tidligere elev ved skolen, tok med seg ti jenter og to gutter i døden da han stormet skolen og åpnet ild mot skolebarna.

Barna var i alderen fra tolv til 15 år. De fleste ofrene ble stilt på rekke og rad opp mot veggen, og deretter skutt i hodet på kloss hold.

Ytterligere tolv elever ble skadd i massakren, hvorav to er livstruende skadd.

- Ville sprenge et fly
24-åringen skjøt seg selv da han ble konfrontert av politiet. Oliveira blir beskrevet som en flink elev, men med psykiske vansker. Han skal ha vært svært fascinert av terrorangrepene i USA 11. september 2001, skriver The Times.

- Han sa for eksempel at han hadde et stort ønske om å sprenge et fly, som den fyren gjorde i USA, sa broren i et intervju med den brasilianske TV-kanalen Globo.

Oliveira var én av seks søsken, og skal ifølge broren ha blitt adoptert som liten. Han har også hatt store psykiske lidelser.

Politiet opplyser at Oliveira avfyrte rundt 60 skudd inne på skolen. Oliveira var i besittelse av to håndvåpen. Det ene våpenet var stjålet, mens det andre våpenet manglet registreringsnummer, noe som gjør det vanskelig å spore opp hvor våpenet stammer fra.

Etterlyser strengere våpenlover
Brasil har allerede strenge våpenlover, men i kjølvannet av massakren er det flere politikere som etterlyser enda strengere våpenlovgivning.

- Det er mentale ting som er knyttet til denne tragedien, men det er også klart at resultatet hadde vært annerledes om det var dårligere tilgang på våpen og ammunisjon, sier kongressmedlem Alessandro Molon, som besøkte skolen etter massakren.

Det ble innført en ny våpenlov i Brasil i 2003 som krever en aldersgrense på 25 år for å få våpentillatelse. I tillegg må man gjennomgå psykologiske tester, ha et rent rulleblad, samt framlegge bevis på at man har gjennomført kurs innen våpenopplæring.

Men Brasils sårbare og lange landegrenser fører til at store mengder med ulovlige våpen likevel blir smuglet inn i landet. Dessuten har kriminelle gjenger som kontrollerer slumområdene i storbyene, stor tilgang på våpen.

16 millioner skytevåpen
Det er anslått at det er om lag 16 millioner skytevåpen i Brasil, hvorav halvparten er illegale våpen.

Landets justisminister Jose Eduardo Cardozo sier at regjeringen skal gjennomføre tiltak for å avvæpne befolkningen.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?