*Nettavisen* Nyheter.

Hagens skatteparadis slår sprekker

Hagen kan komme til å angre på de tette båndene til Sviets. Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

Sveits dager som skatteparadis kan være talte

26.11.10 21:31

I fjor sommer skapte Stein Erik Hagen furore da det ble kjent at hans familie ville flagge ut milliardformuen til Sveits. Blant annet gikk Kristin Halvorsen knallhardt ut og mente han drev med milliardutpressing, og anklaget Hagen for ikke å bidra til fellesskapet.

Nå halvannet år etter kan imidlertid Sveits komme til å fremstå som mindre attraktivt for verdens rikeste personer.

Alpelandet skal i helgen avholde folkeavstemning, som kan avgjøre hvorvidt landets status som skatteparadis vil vedvare. Årsaken er at et forslag som blant annet vil medføre en minimumsskatt kan bli banket igjennom.

Mer detaljert skal sveitserosten bli mindre hullete ved at inntekter over 1,5 millioner norske kroner skal skattlegges minimum 22 prosent.

Hvis forsalget får flertall vil det være en gedigen kjepp i hjulet for mange av de aller rikeste.

Flertall
En spørreundersøkelse av et representativt antall mennesker i Sveits, viser at det er flertall for forslaget.

Ifølge sosialdemokratene i Sveits ligger problemt i at de 26 kantonene konkurrerer internt om hvem som kan tilby de mest formuende best skattevilkår. Noe som gjør at den store middelklassen på ingen måte blir tilbudt de samme gunstige vilkårene, skriver Bloomberg.

- Forslaget vil ta et oppgjør med den destruktive skattekonkurransen, skriver sosialdemokratene på sine nettsider.

Partiet mener at det nåværende systemet ødelegger for solidariteten i landet og at det er altfor få som kommer gunstig ut av det.

- Det er kun skattespekulanter og de meget rike, som alltid kan shoppe rundt etter de beste skatteforholdene, som vinner på systemet i sin nåværende form, skriver sosialdemokratene.

Angrende Hagen
Alpelandet har tiltrukket seg mange av verdens aller rikeste. For oss i det kalde nord er nok Stein Erik Hagen og Ikea-gründer Ingvar Kamprad de mest kjente.

I forbindelse med flyttingen av næringsvirksomheten gjorde Stein Erik Hagen det klart at han ikke hadde noen ummidelbare planer om å flytte personlig.

- Jeg har ikke meldt flytting til Sveits, men det har mine barn gjort, sa Hagen til NA24.

Og han fortsatte:

- Jeg kommer til å være mye i Sveits, og så får vi se senere om jeg er der så mye at jeg skattemessig må flytte der. Jeg vil ikke binde meg til at vi skal bo i Norge.

Folkeavstemningen om skatteforslaget vil foregå på søndag.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.