Gå til sidens hovedinnhold

Haitiere plyndrer barnehjem

Flere barnehjem er plyndret av haitiere på desperat jakt etter mat, vann og medisiner, forteller hjelpearbeidere i det jordskjelvrammede landet.

Sammenraste hus og butikker ble tidlig tømt for varer etter at jordskjelvet rammet Haiti torsdag.

Ettersom vaktholdet i gatene i hovedstaden Port-au-Prince er blitt bedre, har flere rettet oppmerksomheten mot barnehjem i jakten på mat og vann, sier hjelpearbeidere til CNN.

Angrepet av 20 bevæpnede menn
Onsdag ble barnehjemmet Maison de Lumiere som huser 50 foreldreløse barn, angrepet av en gruppe på 20 bevæpnede menn, opplyser ansatte i Joint Council on International Children's Services.

- Det var stille i begynnelsen, men nå er situasjonen blitt mer desperat, sier pastor David Beck i Child Hope International, som driver Maison de Lumiere.

Han legger til at det ikke ble avfyrt skudd da de bevæpnede mennene forsøkte å trenge seg inn, men en ansatt ved barnehjemmet ble slått i hodet med en stein.

Hastemøte om Haiti-hjelp mandag
Nå er det også klart at samordningen av nødhjelp til Haiti skal diskuteres på et hastemøte i den canadiske byen Montreal mandag.

USAs utenriksminister Hillary Clinton og hennes franske kollega Bernard Kouchner er blant dem som skal delta på møtet.

Trolig vil USA bli gitt i oppgave å lede samordningen av hjelpeinnsatsen.

Argentina, Brasil, Chile, Peru, Uruguay, Mexico, Costa Rica og Spania kommer også til delta.

Venezuela, Bolivia og Nicaragua, som har kritisert USA for å ha sendt soldater til Haiti, er ikke invitert til møtet.

75.000 omkom
Minst 75.000 personer omkom i jordskjelvet i forrige uke, mens om lag 250.000 ble skadd.

Minst 61 av av de døde er FN-ansatte. Hovedkvarteret for FNs fredsbevarende styrker i Haiti raste sammen i jordskjelvet. Andre FN-bygninger kollapset også.

25 sivile FN-arbeidere mistet livet, i tillegg til 24 militære og tolv politifolk, opplyser FN. Ulykken er dermed den verste som har rammet FN når det gjelder tap av menneskeliv.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre