RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haitiske fredssamtaler i Paris

Sist oppdatert:
Frankrike er vertskap for krisesamtaler om Haiti i Paris. Regjeringsdelegasjonen er på plass, men opposisjonen kommer seg ikke fra øya.

Den tidligere kolonimakten Frankrike har invitert representanter for både regjeringen og opposisjonen i Haiti til samtaler fredag. Målet er å prøve å løse den politiske krisen som har endt i væpnet opprør.

Delegasjonen fra opposisjonen hadde torsdag ennå ikke greid å komme seg fra Haiti etter at flere flyavganger ble innstilt på grunn av uroen.

Innstilte rute
American Airlines innstilte sin daglige rute til Miami, og Air France sa det var usikkert om deres rute fra Vest-India ville mellomlande i Haiti slik den normalt gjør.

Frankrike har tatt offensiven for å forsøke å finne en løsning på krisen siden USA har ligget lavt og ikke ønsket å bli innblandet. Washington Post beskyldte torsdag president George W. Bush for å svikte USAs historiske ansvar i det karibiske området og la Frankrike fylle tomrommet.

Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin sa onsdag at Haitis president Jean-Bertrand Aristide bør gå av og åpne veien for en nasjonal samlingsregjering. Han foreslo også å sende en internasjonal fredsstyrke bestående av politi i stedet for soldater for å gjenopprette ro og orden.

Frankrikes initiativ risikerer likevel å drukne i begivenhetenes gang, siden opprørerne har varslet at de inntar hovedstaden Port-au-Prince i løpet av få dager.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere