RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halshogd som hevn

Sist oppdatert:
En påstått amerikaner blir halshugget i et grotesk videoopptak laget av en irakisk gruppe tilknyttet al-Qaida. Se videoen på web-tv.

Drapet skal være hevn for amerikanske soldaters overgrep mot irakiske fanger, og gruppen varsler flere henrettelser, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Opptaket ble vist på en islamistisk nettside tirsdag. Det er svært dårlig kvalitet på filmen, som viser en mann som sitter på gulvet med fem maskerte menn bak seg.

Se deler av videoen på web-tv

Mannen, som har på seg en oransje kjeledress som minner om fangedraktene fra Guantanamo-leiren, identifiserer seg selv som Nick Berg, og han sier han er fra Philadelphia.

- Mitt navn er Nick Berg, min fars navn er Michael... Jeg har en bror og en søster, David og Sarah, sier mannen.

Holder hodet i været
Etter at den ene av de maskerte mennene har lest en erklæring, dytter de sitt offer mot gulvet. Gjerningsmennene roper «Gud er stor» over fangens skrik og hogger av ham hodet. Så holder de det avhogde hodet i været.

Det skal være al-Qaida-toppen Abu Musab al-Zarqawi selv som utførte likvideringen. Al-Zarqawi er blitt beskyldt for å lede terrornettverkets kampanje mot okkupasjonen av Irak.

En kilde i det amerikanske utenriksdepartementet sier ifølge NTB at liket av en amerikaner, identifisert som Berg, ble funnet i Bagdad lørdag. Han var ikke tilknyttet hæren, ifølge tjenestemannen, som ville være anonym.

CIA gransker bildene
Det er foreløpig ikke mulig å si om opptaket er ekte eller ikke, men amerikanske kilder sier til Reuters at CIA undersøker videoen for å finne ut hvem gjerningsmennene er. Det hvite hus har også kommet med en reaksjon.

- Dette viser frihetens fienders sanne natur. De har ingen respekt for livene til uskyldige menn, kvinner og barn. Vi vil forfølge dem som står bak og stille dem til ansvar, sa talsmann Scott McClellan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere