RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halshogging gir nett-storm

Sist oppdatert:
Internett flommer nå over av usensurerte bilder av halshoggingen i Irak, og interessen er enorm. Et norsk nettsted er blant dem som viser videoen.

Den sivile amerikaneren Nicholas Berg blir halshogd i video-opptaket laget av en irakisk gruppe tilknyttet al-Qaida. Drapet, som har vakt stor oppsikt, skal ha vært en hevn for mishandling av irakiske fanger.

Nettstedet som først viste hele halshoggingen i Irak, er stengt etter enorm pågang. Men TV 2 Nettavisen vet at minst tre andre steder fortsatt viser sjokk-videoen.

De tre er et nettsted i USA, samt ett i Norge og ett i Sverige. Trolig finnes det flere.

Og det malaysiske nettstedet www.al-ansar.biz, som settes i forbindelse med al-Qaida, ble altså stengt etter voldsom trafikk torsdag morgen.

- En plutselig bølge med massiv trafikk tok opp for mye båndbredde og lagde problemer for andre av våre kunder, sier Alfred Lim i det malaysiske firmaet Acme Commerce til CNN.

Avviser terrorkobling
Firmaet driver webserveren nettsiden lå under, men avviser at har noe å gjøre med den fryktede terrororganisasjonen. Lim sier at de heller ikke visste at siden hadde anstøtelig innhold, og at de i så tilfelle ville stengt den tidligere.

Videoen som lå på nettstedet viste hele videoen av det groteske drapet.

Lim sier at firmaet ikke vil offentliggjøre navnet på personen som leide området på web-serveren før de har konsulert sine advokater.

Grotesk nettside
En amerikansk nettside som også har lagt ut videoen, har så stor trafikk at alle deres andre tjenester er nede.

På nettsiden forklarer de ansvarlige hvorfor de velger å vise videoen.

«Vi føler det er viktig å vise hva den menneskelige rase er i stand til å gjøre i all sin usensurerte form. Vi tvinger deg ikke til å se opptaket, vi gir deg bare muligheten. Dette er verden vi lever i akkurat nå. Trist, men sant», heter det i en uttalelse som er underskrevet presidenten på nettstedet.

Nettstedet har så mye trafikk at de har lagt ned alle sine andre tjenester som spenner fra voldtekts- og torturscener til ren porno og mer uskyldige ting som bilder av stygge mennesker.

- Trekkes mot det perverse
Psykiater Berthold Grünfeld synes det er vanskelig å si noe om bakgrunnen for at folk klikker seg inn på slike nettsteder. Ikke minst fordi man ikke vet hvem som gjør det.

- Men folk er fascinert av det perverse og tiltrekkes av det å se grusomme scener. Det er den samme fascinasjonen som får oss til å se voldsfilmer på kino, men i mildere grad selvfølgelig, sier Grünfeld til TV 2 Nettavisen.

Professor Jon Bing i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo mener noe av årsaken til at ryktene om groteske nettsteder sprer seg så kjapt, er kommunikasjonsformen med internett og epost.

Dominoeffekt
- Det går raskt og det blir en voldsom dominoeffekt, utdyper Bing.

Bing har ingen formening om hvorvidt fenomenet er økende: - Men det er jo klart at dette er et fenomen vi ikke hadde før internett, sier han.

Bing sier til TV 2 Nettavisen at eierne av webserverne i utgangspunktet ikke kan stilles til ansvar for innholdet som ligger på nettsidene.

- Først må de bli gjort oppmerksomme på forholdet, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere