*Nettavisen* Nyheter.

Halve klassen borte

Foto: Alf Berg

TANGALLE (TV 2 Nettavisen): Lille Hansi stråler over å være tilbake på skolen igjen etter at flodbølgen raserte Sri Lanka. Men halve klassen hennes mangler.

13.01.05 08:16

Mandag var den lille jenta på 7 år tilbake på skolebenken.

– Det er kjempefint å begynne her igjen, selv om jeg var borte i går, sier Hansi.

– Mamma er lærer, så i går var jeg med henne til skolen der hun jobber. Hun ville at vi skulle være sammen. Men jeg vil være sammen med vennene mine også, så i dag kom jeg tilbake hit, sier Hansi.

Vil ikke snakke
Over 30.000 innbyggere i Sri Lanka er døde etter flodbølgen 26. desember. Store deler av kystlinjen er lagt øde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hansi har på sett og vis vært heldig. Hun kommer fra Mahavela-området, som ligger i god avstand fra havet, og huset hennes ble ikke rammet da bølgene kom. Nå leker hun med de andre jentene i klassen, løper rundt med et stort smil, i en kritthvit skjorte med slips.

For andre av elevene i det halvfulle klasserommet er det verre. Åtte år gamle Ishan kommer fra Medaketiya – et av de hardest rammede områdene i Tangalle. Han er flink til å lese og glad i å leke. Men den brune t-skjorta sier alt om hvordan han ellers har det. Så snart han snakker om det å komme tilbake til skolen, blir smilet borte.

– Det er bra å komme tilbake, men jeg har jo ikke noen uniform, sier han. Mer vil han helst slippe å fortelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alf Berg

Borte
Skolestarten ved Adrsha-skolen i Tangalle ble utsatt en uke på grunn av katastrofen. Den åpnet først mandag, samtidig med de fleste andre skoler på Sri Lankas sørkyst.

Men dagen som skulle samle alle elevene ble ikke helt som håpet: Ennå er bare halvparten av elevene på plass, og lærerne vet ikke hvor resten av elevene befinner seg.

– Hver dag dukker det opp noen flere elever, men vi har neppe full oversikt over hvor alle kan være før om en god stund, kanskje om to måneder. Noen er drevet på flukt, noen er døde, noen oppholder seg i leirene i området her, andre bor hos slektninger langt borte, sier Priyanka Galappathi, som er engelsklærer ved Adrsha-skolen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.