*Nettavisen* Nyheter.

Halve USA vil nå forby dette våpenet

Foto: Wikimedia Commons

Massakren på førsteklassinger kan være et vendepunkt.

18.12.12 12:31

20 førsteklassinger ble brutalt skutt og drept med et halvautomatisk angrepsvåpen av 20-åringen Adam Lanza på barneskolen Sandy Hook. I tillegg ble seks lærerinner skutt og drept før gjerningsmannen vendte våpenet mot seg selv og begikk selvmord.

I helgen ble det kjent at massemorderen hadde brukt morens lovlige angrepsvåpen i massakren.

Hele USA er rystet av tragedien som rammet den lille byen Newtown i Connecticut fredag formiddag. Dette er fjerde massakren i løpet av president Barack Obamas fire år i Det hvite hus.

Til tross for et titall skolemassakre i USA, har vanlige folk fortsatt lov til å gå til anskaffelse av halvautomatiske angrepsvåpen i nærmeste våpenbutikk. Men skolemassakren i Newtown kan være et vendepunkt for den liberale våpenlovgivningen i USA, skal vi tro en ny meningsmåling.

Vil ha forbud
En undersøkelse utført av HuffPost/YouGov viser at 50 prosent av amerikanerne nå ønsker seg en strengere våpenlovgivning. 29 prosent mener våpenloven bør forbli uendret, mens 14 prosent ønsker en ytterligere liberalisering.

Målingen viser også at 51 prosent ønsker et forbud mot halvautomatiske våpen, mens 32 prosent er imot et slikt forbud.

Tidligere har det vært et forbud mot halvautomatiske angrepsvåpen, som er av samme type Adam Lanza brukte i massakren. Men dette forbudet ble opphevet i 2004.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handout

Gjeninnføre forbud
Senator Dianne Feinstein (demokrat) sier hun vil legge fram et lovforslag på nyåret som innebærer å gjeninnføre et forbud på halvautomatiske angrepsvåpen. Men den mektige våpenlobbyen i USA lener seg på det andre grunnlovstillegget og vil stå fast på retten til å eie skytevåpen.

- Det er ingen tvil om at de som er imot restriksjoner, har hatt flertall i befolkningen bak seg. Spørsmålet er om denne episoden i Newtown kan endre på styrkeforholdet i denne debatten. Mye faller på om presidenten legger sin politiske tyngde på dette og argumenterer for strengere våpenlovgivning, sier USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

Ifølge Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, så er en stor del av den amerikanske opinion enig i at disse halvautomatiske våpnene ikke hører hjemme i et sivilisert samfunn. Men den mektige våpenlobbyen, som har store våpenprodusenter i ryggen, ønsker ingen restriksjoner i dagens våpenlovgivning.

- Mange i USA er livredde for ethvert forsøk på å begrense typer våpen fordi det sees på som første skritt til å ta vekk det andre grunnlovstillegget om selvforsvar og rett til å bære våpen, sier Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handout

- Stemningen kan snu
- Men stemningen kan snu om Obama gjør dette til en toppsak. Men det gjenstår å se. Men det er noen tegn på at denne episoden skiller seg fra andre massakre, og at presidenten ikke har noe annet valg enn å fronte det, sier Melby.

Melby henviser til det faktumet at det er barn helt ned i seksårsalderen som er ofre i fredagens massakre.

- Amerikanere er ekstremt opptatt av sine ungers sikkerhet, og når 6-7-åringer blir skutt ned på denne måten, så er det noe som er kvalitativt forskjellig enn når en person skyter på kinopublikummere, eller når ungdommer skyter på andre ungdommer. Nå er det en ren henrettelse av førsteklassinger. Dette kan ha en effekt på debatten, sier Melby.

- Viktig med selvforsvar
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier amerikanere er ekstremt opptatt av sin rett til å bære våpen.

- Det er en veldig lang våpenhistorie i USA hvor våpen har vært knyttet til kulturen på en helt annen måte enn i Norge. Vi i Norge forbinder skytevåpen med jakt og konkurranse, mens i USA har man skytevåpen for å forsvare seg. I Norge har vi også høy våpentetthet, men få hendelser der våpen er knyttet til vold. I Norge blir de fleste drap begått med kniv, sier Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

I Kina har det også vært en rekke tilfeller der enkeltpersoner har gjennomført massakre på barneskoler. Forrige fredag var det blant annet 22 barn som ble skadd da en mann gikk til angrep med kniv.

- I Kina er våpen veldig strengt regulert. Det har vært en rekke episoder i Kina, og da er det kniv som er brukt, og det er ikke så fatalt med kniv, sier Bjørnebekk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mandel Ngan

Obama besøkte Newtown
I helgen besøkte Obama Newton for å trøste og vise støtte til innbyggerne. Han holdt en minnetale for ofrene, og traff flere av de pårørende. Obama sa han ville bruke alle nødvendige midler for å få en stans på de horrible massakrene som har rammet USA den siste tiden.

- Hvis Obama ønsker å bruke politisk kapital på dette, så må han gjøre mer enn å holde en minnetale i Newtown. Da må han ta det som en hovedsak i innsettelsestalen 20. januar og jobbe med dette overfor Kongressen, sier Melby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.