Halvparten av britene tror Blair løy

Rapporten om regjeringens rolle i Kelly-saken legges frem onsdag.

Rapporten om regjeringens rolle i Kelly-saken legges frem onsdag. Foto: Scanpix

Halvparten av de britiske velgerne tror statsminister Tony Blair løy i saken om offentliggjøringen av navnet til våpenekspert David Kelly, som begikk selvmord i fjor sommer.

11.01.04 09:40

Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjort for Mail on Sunday.

I slutten av januar legger dommeren Lord Hutton fram en rapport om Kellys selvmord, og det er ventet at Hutton vil rette krass kritikk mot Blairs regjering.

Onsdag antydet Blair i Parlamentet at han vil gå av dersom det blir bevist at han løy i Kelly-saken.

BBCs medarbeider Andrew Gilligan sa i en reportasje i mai i fjor at statsminister Tony Blairs kontor hadde «spritet opp» en rapport om masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Kelly ble senere navngitt av forsvarsdepartementet som kilden for Gilligans reportasje. Kelly ble utsatt for et kraftig press og måtte gjennom en krass utspørring i en parlamentarisk komité som gransket saken.

Noen dager senere tok han sitt eget liv ved å kutte pulsårene.

Statsminister Tony Blair nektet for at han hadde godkjent at Kellys navn ble lekket til pressen. Men under høringene om Kelly-saken i september sa byråsjefen i forsvarsdepartementet Kevin Tebbit under sin vitneforklaring at Blair hadde ledet møtet hvor det ble bestemt at Kellys navn skulle bekreftes overfor journalister.

Spørreundersøkelsen gjort for Mail on Sunday viser at kun 23 prosent av velgerne tror Blair fortalte sannheten om lekkasjen. 27 prosent svarer at de vet ikke, mens 50 prosent altså svarer at de tror Blair løy. (NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.