*Nettavisen* Nyheter.

Halvt norske nordmenn

Norske aner er spredt rundt om i verden. Her er et knippe halvnordmenn du kan være stolte av. Eller ikke.

10.12.06 18:22

Denne uken har halvt norske Christer Fuglesang vært i vinden som den første astronauten fra Skandinavia. I Norge fokuserer vi hardt på at hans far utvandret fra Norge i 1946, og i Nettavisen har vi til og med intervjuet hans gamle tante på Røa.

Fredag dukket historien om Britney Spears nye flamme Alexander Polli. Ifølge Se og Hør er han halvt norsk.

Se bildekarusell nederst i saken.

Om vår forkjærlighet for å trykke kjendiser med et snev av norsk blod i årene til vårt bryst stammer fra egen usikkerhet og utilstrekkelighet vites ikke, men her er hvertfall et knippe med verdenskjente halvnorske nordmenn:

Ole Evinrude:
Født Ole Evenrudstuen, og er kjent som oppfinneren av påhengsmotoren.

Josh Groban:
Amarikansk sangfenomen med Rolf Løvlands You Raise Me Up som en av sine største hits. Moren var halvt norsk.

Belle Gunness:
Født i 1859 i Selbu, og endte opp med å bli en av USAs verste seriemordere. Hun skal ha drept begge sine ektemenn, og muligens alle sine barn. Det som er sikkert er at hun drepte en hel haug av kjærester og beilere. Til sammen trolig over 20 mennesker.

Beck Hansen:
Amerikansk rocker, kanskje mest kjent for sin monster-hit fra Loser fra 1994. Moren er halvt norske Bibbe Hansen.

Paris Hilton:
Verdens mest kjente arving og partyjente. Etternavnet stammer fra Hilton gård på Kløfta der oldefaren utvandret fra.

Kristanna Loken:
Modell og skuespiller med rollen som Terminatrix i Terminator 3: The Rise of the Machines som høydepunkt. Alle fire besteforeldrene var norske, men utvandret til USA.

Walter Mondale:
Mondale var amerikansk visepresident under Jimmy Carter fra 1977 til 1981. Han stilte også som presidentkandidat i 1984, men ble knust av Ronald Reagan i valget.

Marilyn Monroe:
Norske Martin Edward Mortenson står oppført som faren til Norma Jean Mortenson, som senere skiftet navn til Marilyn Monroe, og ble amerikansk films førstedame på 1950-tallet. Mange mener imidlertid at Monroes ekte far var totalt unorske Charles Stanley Gifford.

Viggo Mortensen
Jada, «Aragorn» er dansk han, men moren er halvt norsk.

Elliot Ness:
Sønn av de norske bakerne Emma og Peter Ness. Er kjent som mannen som til slutt fikk fengslet Al Capone, en historie gjengitt i filmen The Untouchables der Kevin Costner spiller Ness.

Priscilla Presley:
Elivs’ kone og datter av norskamerikaneren Anna Lillian Iversen.

Karl Rove:
Ofte omtalt som George W. Bushs hjerne. Han er av norsk avstamning, og skal være svært så nasjonalistisk, og mislikt svensker fordi Sverige «tok» Norge i 1814. Det skal blant annet ha resultert i et hat mot den svenske våpeninspektøren Hans Blix, skriver journalisten Bob Woodward i en bok.

Karsten Solheim:
Golfentusiast født i Bergen, som ble verdenskjent da han oppfant Ping-putteren. Har senere gitt navn til golfturneringen Solheim Cup, der USA beste damer kjemper mot Europa.

Babe Zaharias:
Ny ukjent norsk golfhelt, som i USA regnes som den kanskje største idrettskvinnen gjennom tidene. Både i golf, friidrett og basketball var hun blant verdens fremste utøvere i mellomkrigstiden. Vant blant annet OL-gull på 80 meter hekk og i spydkast under lekene i Los Angeles i 1932. Begge foreldrene var norske.

Rene Zellweger:
Oscar-vinnende skuespiller med filmer som Bridget Jones Dagbok, Cold Mountain, Jerry Maguire og, ja, Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation. Moren er Kjellfrid Iren Andreassen, som er av samisk avstamning fra Tromsø.

Kjenner du flere halvnorske utlendinger? Fortell om dem i kommentarfeltet:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag