RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas' mange tabber

Sist oppdatert:
I intervju med Nettavisen ramser den kjente akademikeren Hani al-Masri opp feilene Hamas har begått. Se listen.

Det er et år siden valgseieren til den islamistiske organisasjonen Hamas. Hamas var soleklar vinner av valget til ny palestinsk nasjonalforsamling 25. januar, med 74 av 134 plasser.

Den kjente journalisten og akademikeren Hani Al-Masri leder «Palestina Media, Research and Studies Center» i Nablus på Vestbredden. Han sier det var viktig at Hamas kom til makten.

- Hamas har hindret Fatah-bevegelsen fra å styre alene, uten forhandlinger. Én palestinsk bevegelse kan ikke lenger gi til Israel og det internasjonale samfunnet uten forbehold, og uten at palestinerne får sin egen stat, sier Al-Masri til Nettavisen på telefon fra Ramallah.

Men Al-Masri sier Hamas må finne en løsning på den blodige konflikten.

Feilgrep
- Hamas har begynt å forstå at en regjering uten penger, media eller kontroll med grensene ikke er særlig handlingsdyktig. Derfor bør de finne frem til en løsning. Hamas har begått flere feil; ved å danne regjering alene, ved ikke å ha et klart politisk program, ikke forplikte seg til å etterleve internasjonale krav og ved ennå ikke å ha straffet dem som var involvert i den forrige regjeringens korrupsjon.

- Hamas har også fokusert på å ansette personer knyttet til Hamasbevegelsen i offentlig sektor. Dette er den samme feilen som Fatahbevegelsen gjorde tidligere. Til slutt har Hamas væpnede fløy vært innblandet i sammenstøtene mellom tilhengere av Hamas og Fatah, sier Al-Masri.

Boikott
Al-Masri mener det hadde vært bedre for Hamas å styre og kontrollere en palestinske regjering gjennom sitt flertall i nasjonalforsamlingen enn ved å danne regjering alene.

- Vi må ta hensyn til at Hamasregjeringen ble boikottet av mange land, særlig vestlige land. Jeg tror likevel at Hamas har klart å skape en god plattform og nære kontakter i den arabiske og muslimske verden, som Iran og Kuwait, sier Al-Masri.

Dette var Hamas og Fatah i valget i fjor:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere