*Nettavisen* Nyheter.

Hamas beholder våpnene

Foto: Reuters/Scanpix

Militante Hamas-aktivister sier de ikke vil legge ned våpnene selv om Israel trekker seg ut av Gaza. Organisasjonen sier kampen mot den jødiske staten skal fortsette.

08.09.05 14:16

Kommentarene fra Hamas-lederne skaper hodebry for palestinernes leder Mahmoud Abbas, som er opptatt av å sikre kontroll med Gaza etter at Israel begynte tilbaketrekkingen fra de okkuperte områdene onsdag.

Viker ikke
Hamas ønsker å ødelegge den israelske staten, og har gjort det klart at de ikke viker fra sitt tidligere mål om å opprette en islamsk stat over hele området som i dag er Israel, samt Gaza og Vestbredden, skriver Reuters.

- Våpnene er en hellig sak. Det er umulig for oss å legge ned våpnene, om det så skulle bety at vi alle blir drept. Våpnene er et spørsmål det ikke er aktuelt for oss å diskutere, sier lederen for Hamas’ Qassam-brigader, Ahmed Al-Ghandour, til Reuters.

Hamas står på USA og EUs lister over terrororganisasjoner, og har stått bak en rekke selvmordsangrep i løpet av det fem år lange palestinske opprøret mot den israelske okkupasjonen. Hundrevis av israelere har dødd som følge av aksjonene.

Likevel har Hamas for det meste overholdt våpenhvilen inngått mellom Abbas og Israel i februar. Hamas-leder Mahmoud al-Zahar sier gruppens forhold til våpenhvilen avhenger av Israel.

- Selv om det er stille her nå betyr det ikke at dette vil vare evig, sier han til Reuters.

Hæren klar
Abbas har oppfordret palestinerne til å forholde seg rolige mens Israel trekker seg tilbake, men militante grupper ønsker å markere tilbaketrekkingen som en seier.

Den israelske statsministeren Ariel Sharon har sagt hæren vil slå hardt tilbake mot eventuelle angrep etter tilbaketrekkingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag