RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas godtar forhandlinger

Sist oppdatert:
Hamas godtar at PLO forhandler med Israel om fred, når den nye samlingsregjeringen er klar om rundt ti dager.

Dagens statsminister Ismail Haniyhe skal lede den nye regjeringen. Både Haniyhe og president Mahmoud Abbas vil utpeke nye statsråder for denne samlingsregjeringen.

- Palestinerne håper at en samlingsregjering kan gjøre slutt på den internasjonale boikotten, og at det kan åpne for ny økonomisk støtte til de palestinske områdene, sier talsmannen for Hamas’ gruppe i det palestinske parlamentet, Salah Al-Bardawiil, til TV 2 Nettavisen.

Håp for fredsprosessen
- Anerkjenner dere Israel?

- Det politiske programmet for den nye regjeringen skal basere seg på det arabiske initiativet for fred i 2002. Hamas kan ikke anerkjenne Israel, men vi anerkjenner realiteten i situasjonen i dag, sier Al-Bardawil.

- Forhandlingene må være med PLO, og ikke med regjeringen, sier Haniyhe.

Hamas-regjeringen har ikke noe imot at president Mahmoud Abbas forhandler med israelerne.

Meldingen om at Fatah og Hamas er enige om å danne samlingsregjering, har skapt håp for fredsprosessen i Midtøsten.

Ingen Hamas-ledere
Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til er det bestemt at ingen av Hamas-lederne skal være statsråder, annet enn statsminister Haniyhe. Hamas skal ifølge våre kilder heller ikke innta statsrådposisjoner i utenriks-, innenriks- eller finansdepartement.

I fredsplanen fra 2002 foreslås det at alle arabiske land forplikter seg til å opprette fulle diplomatiske forbindelser med staten Israel, dersom Israel trekker sine styrker tilbake til grensene fra 1967 og godtar en uavhengig palestinsk stat. Dette vil i praksis innebære en anerkjennelse av Israel.

- Hvis samlingsregjeringen anerkjenner Israel, tar avstand fra vold, godtar inngåtte avtaler og løslater en bortført israelsk soldat, kan den gjenåpne for fredsprosessen, sier talsmannen for israelsk UD, Mark Regev, til AFP.

Tirsdag ble en israelsk soldat drept ved grensen til Gazastripen. Hamas’ væpnede fløy og Folkets motstandskomité, sier i en pressemelding av de sto bak angrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere