RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas godtar Israel-avtale

Sist oppdatert:
Palestinske forhandlere sier tirsdag at Fatah og Hamas, de to største palestinske fraksjonene, har blitt enige om en plan som på en indirekte måte anerkjenner den israelske staten.

Dette kan gjøre at president Mahmoud Abbas varslede folkeavstemming i juli ikke vil bli nødvendig.

De rivaliserende gruppene Hamas og Fatah kom tirsdag til enighet om en plan der Israel implisitt blir anerkjent som stat, melder AP.

- Vi har kommet til enighet om dokumentet, sier Ibrahim Abu Najah, som koordinerer «den nasjonale dialogen» om forslaget.

President Mahmoud Abas fra Fatah har prøvd å få Hamas til å godkjenne dokumentet, som går inn for en palestinsk stat ved siden av Israel. Han har støttet planen som et middel til å få slutt på de økonomiske sanksjonene mot den Hamas-ledede palestinske regjeringen. Abbas' håp er også at dokumentet skal kunne gjøre det mulig å gjenåpne fredssamtalene med Israel.

Skyer i horisonten
Avtalen ble overskygget av krisen etter kidnappingen av en israelsk soldat, og den militante gruppen Islamsk Hellig Krigs motstand mot avtalen. Den lille gruppen har gjennomført en rekke angrep mot Israel.

- I dagens møte annonserte vi at vi avviser noen av punktene i avtalen, og at vi har reservasjoner i forhold til andre deler av den, sa gruppens talsmann Khaled al-Batch til AP.

Planen oppfordrer til at det skal grunnlegges en palestinsk stat side om side med Israel. Dette er i praksis en anerkjennelse av den israelske staten. Den oppfordrer også militante grupper til å begrense angrep til området Israel okkuperte etter krigen i 1967. Videre går partene i dokumentet inn for opprettelsen av en palestinsk koalisjonsregjering.

Israel på krigsstien
Nesten et år etter tilbaketrekkingen fra Gaza samlet tirsdag israelske styrker seg ved grensen.

Israels statsminister Ehud Olmert har godkjent planene for en omfattende militæraksjon i Gaza, og truer med å ramme militante islamister og deres ledere. Aksjonen kan bli gjennomført for å frigjøre en kidnappet israelsk soldat.

Nærmere 3000 soldater, med stridsvogner og pansrede kjøretøy, stod tirsdag samlet på grensen mellom Israel og Gaza. Offiserene sier de venter på ordre om å gå inn, melder AP.

En militant palestinsk leder uttalte tirsdag at den israelske soldaten blir holdt på et ”sikkert sted.” Dette er den første bekreftelsen de militante har gitt på at soldaten fremdeles er i live.

Den samme militante gruppen, Folkets motstandskomiteer, uttalte også at de hadde tatt en jødisk nybygger til fange på Vestbredden. Gruppen har ifølge AP tette bånd til den Hamas-ledede palestinske regjeringen. Komiteene var en av tre grupper som deltok i angrepet søndag der to israelske soldater ble drept og soldaten Gilad Shalit ble kidnappet.

- Soldaten er på et sikkert sted sionistene ikke er i stand til å nå, sier talsmannen Mohammed Abdel Al, ifølge AP.

- Vi vil ikke holde igjen i våre forsøk og vår store sorg. Deler av denne prisen vil bli betalt av innbyggerne på Gazastripen, sier den israelske statsråden Haim Ramon til den israelske hærens radio.

- Angrepet vil komme, og det vil bli meget smertefullt. For å kunne stanse dette ber jeg lederne i den palestinske selvstyremyndigheten om å gjøre alt de kan for å bringe Gilad hjem, sa han ifølge radiokanalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere