Hamas hisser til selvmordsbølge

Hamas oppfordrer til storstilte selvmordsangrep mot Israel etter at soldater angrep en vaktpost i Gaza by og drepte minst 12 palestinere onsdag.

11.02.04 13:05

Minst 35 andre palestinere ble skadd da israelske styrker rykket inn i Gaza tidlig onsdag morgen og begynte å skyte mot en vaktpost.

- Lederskapet kaller alle kjempende celler i Jerusalem, Hebron, Nablus, Betlehem, Jenin, Tulkarem og Gaza, samt i alle byer og landsbyer, til å gi et raskt svar og ramme alle de fiendtlige stillingene som kan nås i en storstilt martyroperasjon, lyder kunngjøringen fra Hamas’ væpnede fløy, Ezzadine al-Qassam-brigadene.

Før daggry
Ifølge øyenvitner rullet israelske stridsvogner inn i det palestinske selvstyreområdet ved daggry.

Det første offeret var en palestinsk politimann som bemannet en vaktpost i området. Ifølge palestinske sykehuskilder ble 22-åringen skutt i hodet.

Tre andre palestinere, to av dem bevæpnet, ble kort tid etter drept i skuddveksling med de israelske styrkene, og 13 palestinere ble såret i kampene.

Stigende dødstall
Skuddvekslingen fortsatte utover onsdag formiddag, og noen timer senere hadde antall drepte steget til tolv. Minst 35 personer var såret. Det israelske angrepet var rettet mot en vaktpost i nærheten av byens sentrum. En israelsk talsmann bekrefter at hæren gjorde "minst 17 treff", uten å nevne antall drepte. Han sier også at alle palestinerne var bevæpnet. Ingen israelere skal imidlertid ha blitt såret.

Blant de sårede palestinerne var en av livvaktene til Hamas-bevegelsens åndelige leder Ahmed Yassin, opplyser øyenvitner. Det er ikke kjent om Yassin selv befant seg i området.

Gjengjeldelse?
Det israelske angrepet mot Gaza skal ha vært svar på et palestinsk granatangrep mot en israelsk bosetting nord på Gazastripen tidligere på natten. Ingen kom til skade under dette angrepet.

Ifølge israelske militærtalsmenn åpnet militante palestinere ild mot en patrulje soldater som jaktet på de ansvarlige for granatangrepet.

Også i flyktningleiren Rafah sør på Gazastripen ble en palestiner drept i en israelsk operasjon onsdag. Noen timer tidligere ble to palestinere såret da en israelsk stridsvogn åpnet ild mot et tett befolket område.

En israelsk talsmann bekreftet at styrker hadde vært involvert i " en liten operasjon langs grensa" mot Egypt.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.