*Nettavisen* Nyheter.

Hamas irritert på Norge

Hamas er opprørt over at Norge har stanset pengeoverføringene til den palestinske regjeringen.

10.04.06 18:59

I helgen ble det klart at Norge stanser de direkte overføringene til de palestinske selvstyremyndighetene.

- Dette viser at Norge følger USA og Israel, og går imot det demokratiske valget i de palestinske områdene, sier Hamas' talsmann Mushir Al-Masri til TV 2 Nettavisen.

Krever tostatsløsning
USA har allerede stanset sin hjelp, og EU besluttet mandag å følge samme eksempel.

Årsaken som oppgis for den midlertidige norske stansen i overføringer er at Hamas-regjeringen nekter å anerkjenne den israelske staten, ta avstand fra vold og erklære at de respekterer alle inngåtte avtaler med Israel.

Fredag ble det meldt at den palestinske statsministeren Ismael Hanieyh skulle presentere et forslag om tostatsløsning for president Mahmoud Abbas. Al-Masri sier han ikke kjenner til noe slikt forslag.

- Jeg vet ikke om dette stemmer, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Demokratisk valgt
Al-Masri er sterkt kritisk til den norske avgjørelsen om stans i pengeoverføringene.

- Hamas kom til makten ved et demokratisk valg. Hamasregjeringens program viser at vi vil bygge fred og samarbeide med det internasjonale samfunnet. Vi synes at Norge var raskt ute med sin beslutning om å stanse overføringene, sier Al-Masri til TV 2 Nettavisen på telefon fra Gaza.

Overrasket
Al-Masri er også medlem i den palestinske nasjonalforsamlingen. Han mener Vesten, inkludert Norge, straffer det palestinske demokratiet etter valget der Hamas vant. Han er overrasket over boikotten.

- Det overrasker oss at Norge, som leder for giverlandsgruppen, gjør dette. Vi forventet at den norske regjeringen ville fordømme de israelske militæraksjonene i palestinske områder, men isteden valgte landet å stanse pengeoverføringene, sier Al-Masri.

Ber om hjelp
Den nye palestinske regjeringen har tidligere bedt arabiske og muslimske land om flere midler.

- Vi vil ikke gi opp. Allerede har flere arabiske og muslimske land begynt å sende oss penger for å hjelpe til med lønnsutbetalingene til omkring 140.000 statsansatte palestinere som ikke fikk lønn i april. Vi håper Norge vil vurdere denne saken på nytt, ellers vil palestinerne miste troen på at landet ønsker et godt liv for dem, sier Al-Masri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag