*Nettavisen* Nyheter.

Hamas-leder forstår Jens

- Vi har forståelse for at Jens Stoltenberg ikke vil møte Hamas dersom det skaper problemer mellom Norge og USA, sier palestinernes visestatsminister Naser Al-Shaer til Nettavisen.

20.12.06 14:23

Onsdag møter Jens Stoltenberg president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden. Men Stoltenberg har ikke lagt opp til å møte representanter for den Hamas-dominerte regjeringen.

- Vi ønsker Stoltenbergs besøk til de palestinske områdene i Ramallah og Betlehem velkommen. Jeg har base i Ramallah og kan møte ham, dersom han ønsker det. Skjer det ikke, har vi forståelse for at Norge er under press fra USA. Derfor ønsker vi ikke å blande oss inn i en intern sak eller Norges forhold til USA, sier visestatsminister Naser Al-Shaer til Nettavisen.

Skaper fattigdom
Mahmoud Abbas sa lørdag at han vil utlyse nyvalg i de palestinske områdene for å få til en samlingsregjering. I et ekslusivt intervju med Nettavisen sier Abbas at Norge bør oppheve sanksjonene mot de palestinske områdene.

Al-Shaer er enig. Han peker på at årets fredsprisvinner Mohammad Yunus mener fattigdom utløser konflikt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: FREDERIC DE LA MURE

- Norge gjør det motsatte mot palestinerne, og skaper mer fattigdom, noe som ødelegger alt håp for fred, sier den Al-Shaer til Nettavisen.

Statsminister Jens Stoltenberg møtte onsdag Israels statsminister Ehud Olmert. Under møtet ble de to blant annet enige om å styrke handelen og utveksling av forskere mellom Israel og Norge.

Millionpakke
Onsdag ettermiddag møter Stoltenberg Mahmoud Abbas i Ramallah. Kilder i Utenriksdepartementet og ved Statsministerens kontor opplyser til Nettavisen at Stoltenberg vil bruke møtet til å love Abbas 675 millioner i norsk hjelp til de palestinske områdene i 2007. Pengene skal gå gjenom FN-orginasjoner og presidentens kontor.

- Norge vil fortsatt ikke gi penger direkte til den palestinske regjeringen før det eventuelt blir en ny samlingsregjering, sier PLO representant i Norge, Yasser Al-Najar til Nettavisen.

Skylder på Vesten
Siden valget i januar har det anstrengte forholdet mellom Abbas og Hamas-regjeringen ført til borgerkrigsliknende tilstander på Vestbredden og i Gaza.

Al-Shaer mener den økonomiske boikotten fra USA, Norge og de andre vestlige landene er årsaken til de interne stridighetene mellom Fatah-bevegelsen og Hamas.

- Ut ifra moralske prinsipper må jeg si at det er presset fra Norge og andre land som er bakgrunnen til opptøyene mellom palestinerne i dag. Jeg vil gjerne råde Norge til å revurdere hva de gjør mot palestinerne. Det er ikke vi i regjeringen som betaler prisen av den økonomiske boikotten, men det er derimot de palestinske arbeiderne som må betale prisen, sier han.

- Vi håper at et demokratisk land som Norge forstår at Hamas kom til makten gjennom demokratiske valg. Det var flere norske observatørene til stede under valget i januar, og alle var fornøyde med demokratiet palestinerne har, legger han til.

Les hele intervjuet her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.