RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas-medlem (24) likvidert

Foto: Mohammed Abed (AFP)
Sist oppdatert:
Israel likviderte torsdag nok et medlem av den ytterliggående Hamas-bevegelsen på Gazastripen, i et rakettangrep mot eselkjerren 24-åringen satt på.

Likvidasjonen av Hamdi Kalakh i byen Khan Yunis sør på Gazastripen fant sted bare timer etter at statsminister Ariel Sharon ga den israelske regjeringshæren frie tøyler i jakten på palestinske militante.

Sharon viste til et palestinsk rakettangrep mot byen Ashkelon nord for Gaza-stripen tidligere torsdag.

Siste i rekken

Torsdagens likvidasjon var den siste i en rekke. Søndag ble fire Hamas-aktivister drept i et attentat utenfor Rafah, sør på Gazastripen.

To dager senere ble en 70 år gammel palestinsk mann drept og over 20 såret i et mislykket israelsk rakettangrep mot en bil med Hamas-aktivister utenfor flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen.

Sharon fortsetter likvidering

De israelske likvidasjonene av palestinske aktivister fordømmes av en hel verden, men vil ifølge talsmenn for Sharon fortsette.

–Vi kommer til å fortsette å likvidere alle som er innblandet i terrorhandlinger, opplyste en israelsk tjenestemann onsdag.

Sto bak rakettangrep

Torsdagens offer Hamdi Kalakh (24) tilhørte ifølge palestinske kilder Hamas-bevegelsens væpnede ving, Izz al-Deen al-Qassam-brigadene.

Tre tilfeldig forbipasserende ble såret da de israelske Apache-helikoptrene angrep eselkjerren Kalakh satt på. Tilstanden skal være kritisk for en av dem.

Israelsk radio hevdet etter attentatet at Kalakh tidligere hadde stått bak en rekke rakettangrep mot israelske mål, men knyttet ham ikke direkte til torsdagens angrep mot Ashkelon.

Ingen mennesker ble skadd av den hjemmelagde raketten som landet i et industriområde i utkanten av Ashkelon, der den heller ikke forårsaket materielle skader.

Større rekkevidde

Den israelske hærens første svar på rakettangrepet var å sende stridsvogner og pansrede bulldosere inn på Gazastripen. Oliventrær og busker ble revet opp for å avdekke mulige skjulesteder for flere raketter.

Israelske helikoptre svevde over området, mens de pansrede kjøretøyene harvet opp marken, ifølge øyenvitner.

–Raketten som rammet Ashkelon viser at de palestinske ytterliggående gruppene har utnyttet sin selverklærte våpenhvile til å forbedre våpnene sine, sa Sharons rådgiver Dore Gold.

De militante palestinerne ser nå ut til å ha forlenget rekkevidden på sine notorisk upresise Qassam-raketter fra 4 til 9 kilometer, men de blir av forsvarseksperter fortsatt sett på som et primitivt våpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere