*Nettavisen* Nyheter.

Hamas raser over valgutspill

Foto: Scanpix/EPA

President Mahmoud Abbas vurderer å kalle inn til palestinske nyvalg. Hamas kaller det et kuppforsøk.

10.12.06 17:38

I et møte mellom Abbas og PLOs eksekutivkomité skal presidenten ha sagt at han ønsker å utrope nyvalg på president og lovgivende forsamling hvis han ikke blir enig med Hamas om en ny regjering.

Dette sa han som respons på en liste med ikke mindre enn 17 forslag fra eksekutivkomiteen til hvordan Abbas kan komme ut av det politiske døvannet med Hamas, skriver New York Times.

- Kuppforsøk
Statsminister Ismail Haniyeh fordømmer oppfordringen til nyvalg og sier det bare vil forsterke friksjonen mellom Fatah og Hamas, melder BBC.

- Jeg mener oppfordringen til å avholde valg på denne måten viser manglende respekt for det palestinske folk, sier statsministeren i et intervju med iransk tv.

Ismail Rudwan, en Hamas-talsmann i Ramallah, sier forslaget er «en trussel mot demokratiet».

- Vi vil ikke tillate et kupp mot denne regjeringen, sier Rudwan til Reuters.

Izzat al-Rishq, en Hamas-leder i eksil, sier gruppen vil akseptere et nyvalg på presidenten, men ikke på parlamentet.

Ulike alternativer
Presidenten og statsminister Ismail Haniyeh har forgjeves forsøkt å komme til enighet om en nasjonal samlingsregjering helt siden sensommeren. Hamas har sittet alene i regjering siden de vant valget i januar.

President Abbas vil ha en regjering som består av partpolitisk uavhengige teknokrater. En slik regjering vil kunne framstå som moderat i Vesten og overtale EU og USA til å avvikle sanksjonene mot Den palestinske selvstyremyndigheten.

Det har også vært forhandlet om en regjering med representanter fra flere politiske fraksjoner, men så langt har partene ikke klart å bli enige om hvem som skal ha hvilke ministerposter, og hvor mange hver skal ha.

Forhandlingene har også strandet på en rekke andre punkter. Blant annet hevder Abbas at den nye samlingsregjeringen vil anerkjenne Israel, mens Haniyeh sier det ikke kommer på tale. I tillegg har Hamas krevd å beholde kontrollen over innenriks – og finansdepartementene.

Forhandlingene brøt sammen forrige måned. Abbas vil trolig holde en tale i løpet av neste uke, der han offentliggjør hvordan han vil løse krisen.

Dilemma
Men presidenten har en hard nøtt å knekke. Han kan avskjedige Hamas-regjeringen, men han trenger flertall i parlamentet for en ny regjering. Og der har Hamas rent flertall. Hvis han velger å gå av, vil det automatisk utløse nyvalg på presidenten innen 60 dager.

Loven gir ham imidlertid ikke rett til å oppløse parlamentet med mindre de går med på det selv. Noen av presidentens rådgivere sier at siden det ikke er noe forbud mot at Abbas kan utrope nyvalg på parlamentet, er det implisitt at han kan gjøre det. Men det vil innebære en helt reell sjanse for at presidentens parti går på et minst like stort nederlag som de gjorde ved valget i januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.