*Nettavisen* Nyheter.

Hamas-statsminister nominert

En av Hamas’ politiske ledere, Ismail Haniyeh, ble søndag nominert til vervet som palestinsk statsminister.

Haniyeh (43) bekreftet søndag nominasjonen, dagen etter at han tok ed som medlem i det nye Hamas-ledede palestinske parlamentet.

Det er ventet at den palestinske lederen Mahmoud Abbas senere søndag formelt vil be Haniyeh om å danne en ny regjering. Haniyeh vil siden ha tre uker på seg til å foreslå en ny regjeringssammensetning for Abbas, melder AP.

Nekter kontakt

Israels fungerende statsminister Ehud Olmert gjentok søndag at Israel ikke vil ha kontakt med en Hamas-ledet regjering. Den militante fløyen av Hamas har tatt livet av hundrevis av israelere i selvmordsangrep, og har fremdeles den israelske statens ødeleggelse på sitt program.

Haniyeh unnslapp et israelsk attentatforsøk i juni 2003, og har vært del av Hamas’ politiske ledelse siden 90-tallet.

Stanser overføringer

Den israelske regjeringen vedtok søndag å stanse de månedlige overføringen av flere titalls millioner dollar til palestinerne, som svar på at Hamas tar over kontrollen i den palestinske nasjonalforsamlingen.

Israel samler inn og overfører omkring 50 millioner dollar i skattepenger for palestinerne hver måned. Pengene er helt nødvendige for at den palestinske selvstyremyndigheten skal kunne lønne omkring 140.000 ansatte.

Bistand fortsetter

De israelske statsrådene oppfordret også det internasjonale samfunnet til å holde tilbake mesteparten av bistanden til den palestinske selvstyremyndigheten, selv om de sa humanitær bistand måtte fortsette.

Israelske sikkerhetsmyndigheter har anbefalt å sperre av hele Gazastripen, men den israelske regjeringen gikk ikke inn for dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.