Hamas-toppene på dødsliste

Foto: Mahmud Hams (AFP)

Hamas-ledere og aktivister har gått i dekning etter Israels trusler om å likvidere alle militante ledere på Gazastripen og Vestbredden.

Øverst på Israels dødsliste troner Ahmed Yassins etterfølger på Gazastripen, den 56 år gamle barnelegen Abdel-Aziz al-Rantissi, som så vidt overlevde et israelsk attentat i juni 2003.

I dekning
Hamas-bevegelsens øverste politiske leder Khaled Meshaal står også høyt på listen, sammen med nestleder Moussa Abu Marzouk. Begge befinner seg i eksil i Syrias hovedstad Damaskus.

Meshaal ble forsøkt likvidert av israelske agenter i Jordan i 1997, samme år som Marzouk ble kastet ut av USA.

Prøvd drept
Kirurgen Mahmoud Zahar, som var med på å grunnlegge Hamas sammen med Yassin, står også høyt på Israels dødsliste. Israelske fly bombet Zahars hus i Gaza by i september, og drepte sønnen og en livvakt. Zahar ble såret, sammen med kona og datteren.

Yassins tidligere nære medarbeider Ismail Haniyeh ble også såret under et israelsk attentat i 2003, og skjuler seg på Gazastripen.

Der ligger også Mohammed Deif i dekning, lederen for Hamas-bevegelsens væpnede ving Ezzedin al-Qassem-brigadene på Gazastripen. Deif har overlevd minst fem israelske attentat, og er kjent som hjernen bak mange av Hamas-bevegelsens selvmordsaksjoner.

Jages
Adnan al-Roul regnes som en av sprengstoffekspertene i Hamas, og jages nå i likhet med Ibrahim Hamed som leder Ezzedin al-Qassem-brigadene i Ramallah.

Den israelske dødslisten inneholder også en rekke andre medlemmer av disse brigadene, og de eneste Hamas-aktivistene som har grunn til å føle seg trygge er dem som sitter i israelske fengsler.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag