RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas trekker styrker

(Foto: Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Yussef Al-Zahar, som er talsmann for Hamas, sier fredag at innenriksminister Said Syam har gitt beskjed om å trekke ut en Hamas-ledet styrke på 3000 fra Gazas gater.

- Etter innenriksministerens avgjørele har vi valgt å trekke våre styrker fra gatene. Vi vil likevel være klare til å støtte palestinsk politi når de ber om hjelp, sier Al-Zahar ifølge AFP.

Hamas' styrker hadde i oppdrag å beskytte folkets interesser mot kriminelle og å støtte palestinsk politi i å utføre oppdraget sitt og sørge for sikkerheten. Men disse styrkene har blitt oppfattet som et irritasjonsmoment for Fatahs styrker. De palestinske politiske partiene har siden torsdag vært i dialog om hvordan de skal utarbeide en felles politisk plattform og hindre en borgerkrig i å bryte ut. Især i det siste har det vært mange sammenstøt mellom Fatahs og Hamas' styrker.

Våpen til Abbas

Det israelske forsvarsdepartementet sier at de vil la den palestinske presidentens sikkerhetsstyrke få tilgang på lette våpen.

- Forsvarsminister Amir Peretz har sammen med statsminister Ehud Olmert tatt beslutningen om å godta overføring av lette våpen og ammunisjon fra flere land til styrker som er lojale mot Mahmoud Abbas ”Abu Mazen”, sier en talskvinne i departementet, melder AFP torsdag kveld.

Talskvinnen i Israels forsvarsdepartement sier at dette dreier seg om flere hundre våpen som er importert fra andre land, og som vil bli overlevert under streng kontroll fra Israel.

- Vi vil overvåkne hvor de blir levert og til hvem, sier talskvinnen.

Rodeina avviser

Torsdag kveld avviser Nabil Abu Rodeina, som er talsmann for den palestinske presidenten, opplysningene om overføring av våpen, melder AFP.

Ifølge informasjonen som flere nyhetsbyråer har publisert, har flere europeiske giverland lovet å bidra med penger for å forsterke Abbas’ sikkerhetsstyrke, og Egypt og Jordan har lovet å bidra med våpen og ammunisjon til presidentgarden.

I det siste dagene har Gazastripen blitt rammet av harde sammenstøt mellom styrker som er lojale mot Abbas og styrker som er lojale mot den palestinske Hamas-regjeringen.

Attentat mot islamsk leder

Amu Hamze Al-Majzub, en av lederne for den palestinske gruppen Islamsk hellig krig, døde av skadene han fikk da en bombe gikk av i bilen hans. Attentatet skjedde i byen Saida, sør for hovedstaden Beirut.

Også Al-Majzubs bror ble drept i eksplosjonen.

Det er uklart hvem som står bak attentatet, men Israel har tidligere drept en rekke palestinske ledere og aktivister i Libanon, melder AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere