RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas vil forhandle

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
- Hamas er villig til å se på alle muligheter for å få slutt på striden med Israel, sier palestinernes kommende statsminister Ismail Haniyeh.

Mandag la han fram programmet for den kommende regjeringen for den palestinske nasjonalforsamlingen.

- Vår regjering er klar for å ha en dialog med Kvartetten for å se på alle muligheter for å få slutt på konflikten og skape ro i området, sa Ismail Hanyieh ifølge Haaretz.

Den såkalte Kvartetten bstår av USA, EU, Russland og FN.

- Regjeringen vil ha en åpne dialog med alle land, inkludert EU, for å få hjelp til palestinerne og regjeringen, fortsatte han.

Hanyie utelukket at økonomiske sanksjoner mot palestinerne vil virke.

- Den som tror økonomisk press kan tvinge oss I kne, tar feil. Vi vil beskytte vår rett til å forsvare oss mot okkupasjonen, sa han.

Valg
Søndag ble valgkampen i Israel avsluttet. Meningsmålinger viser at fungerende statsminister Ehud Olmert og Kadima-partiet ligger an til å vinne valget tirsdag.

Kampen om de fem millioner velgerne står først og fremst mellom Kadima, Likuds og Arbeidspartiet. Ifølge en måling i Haaretz’ måling søndag kan Kadima få 36 av de 120 plassene i Knesset. Arbeiderpartiet får 18 plasser, mens Likud-alliansen får 14 dersom målingen holder stikk.

Kadima partiet, som ble dannet av Likut-utbryteren Ariel Sharon, lover å trekke seg ut fra Vestbredden, men forbeholder seg retten til å la deler av området bli del av det framtidige Israel.

Likud ledes av Benjamin Netanyahu, som trakk seg fra Sharons regjering i protest like før Israel begynte tilbaketrekkingen fra Gaza og deler av Vestbredden ifjor sommer.

Rundt en tredjedel av velgerne sier de ikke ønsker å delta i valget. Særlig Kadima forsøker å få flere velgere ned fra gjerde så partiet slipper å gå i koalisjon.

Fakta
De tre partiene har ulike løsninger for hvordan grensespørsmålet kan løses, men alle tre nekter å forhandle med Hamas før gruppen anerkjenner Israels rett til å eksistere.

Søndag sa Ismail Hanye at Hamas kan komme til å anerkjenne Israel og avtalene som tidligere er ingått mellom palestinerne og israelske myndigheter.

Sjefen for den israelske forsvarsstaben, Dan Halutz, mener uttalelsen må tas med en stor klype salt.

- Hvis Hamas endrer politikken sin vesentlig, kan ingenting utelukkes. La oss først se om vi får bevis som støtter opp under uttalelsene. Fakta kan ikke ignoreres. Men så lenge det ikke finnes fakta, vil vi fortsatt være skeptiske, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere