RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas vil stenge grensen

Hamas vil samarbeide for å stenge grenseovergangen mellom Gaza-stripen og Egypt.

Hamas-bevegelsen er innstilt på et samarbeid med Egypt om å få stengt grensen til Gazastripen igjen.

Gradvis lukning
- Vi vil gjeninnføre kontroll over denne grenseovergangen i samarbeid med Egypt, men det skal skje gradvis, sier Hamas-lederen Mahmoud Zahar til Reuters i forbindelse med sin retur til Gaza etter to dages samtaler med styret i Kairo.

Egypt har flere ganger forsøkt å få sperret grensen, men Hamas har så langt motsatt seg ethvert egyptisk framstøt.

- Foreløpig avtale
Hamas-bevegelsens talsperson Fawzi Barhoum sier til nyhetsbyrået Associated Press (AP) at Egypt og Hamas har inngått en foreløpig avtale om å opprette et egyptisk-palestinsk utvalg som skal kontrollere en begrenset trafikk over grensen. Informasjonen er ikke bekreftet fra egyptisk hold.

23. januar ble grensesperringen ødelagt av militante med bånd til Hamas som en reaksjon på Israels blokkade av den overbefolkede Gazastripen. Siden har utallige palestinere strømmet inn til Egypt for å kjøpe drivstoff, matvarer og andre forsyninger.

Hamas vant kontrollen over Gazastripen i fjor sommer etter kamper mot Fatah som en reaksjon på at Fatah-leder Mahmoud Abbas kastet Hamas ut av selstyreregjeringen. Egypt hadde kontrollen over Gaza frem til den seks-dagerskrigen i 1967, da Israel okkuperte området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere