RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han bestemmer Frankrikes framtid

Sist oppdatert:
Denne mannen kan få en avgjørende rolle i valget av Frankrikes nye president.

Konservative Nicolas Sarkozy er en selvsikker vinner. Sosialisten Ségolène Royal er en kandidat med uendelig håp.

Men etter første valgomgang ser det ut til at det er sentrumskandidaten Francois Bayrou som faktisk avgjør hvem av dem som blir Frankrikes nye president.

Hvem støtter han?
UDF-kandidat Bayrou har nemlig fått en pott på rundt 7 millioner stemmer (18,8 %). Stemmer som kommer til å være med på å avgjøre hvem som blir Frankrikes nye president 6. mai, ifølge franske valgeksperter.

Hvilken av de to presidentkandidatene Bayrou kommer til å gi sin støtte, er foreløpig uklart. Bayrou virker imidlertid svært klar over at han har et ess i ermet, som han sier han skal bruke til å gi landet sitt «en ny politikk og nye ideer».

Nicolas Sarkozy fra UMP, som representere den høyre fløyen i fransk politikk, fikk 31,11 prosent av stemmene i valgets første omgang søndag. Sosialisten Ségolène Royal jublet etter å ha fått 25,84 prosent. Likevel rettes nå alle øynene mot Bayrou, som blir en slags dommer i det endelige oppgjøret 6. mai.

Den store taperen i valget var høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen, som kun fikk 10 prosent av stemmene - det dårligste resultatet i hans politiske karriere. Pensjonist-tilværelsen ser nå ut til å være han eneste utvei.

Mot USA
Dersom andre valgomgangen i Frankrike var i dag, hadde Sarkozy innkassert en seier med cirka 54 prosent av stemmene. Sarkozy må regne med å bli stemplet som favoritt. Likevel kommer TV-debatten mellom kandidatene 2. mai til å ha stor betydning for velgerne.

Sarkozy har en klar og tydelig innenrikspolitikk til sin fordel. Dette kan gi franskmennene den tryggheten de savner. Han står også for en liberalisering av økonomien og har bak seg UMPs republikanske tradisjonen.

«Problemet» med Sarkozy er at han står nærmere USA enn det mange liker i Frankrike. Royale advarer nå velgerne mot en «brutalisering» av samfunnet og sier at «menneskelige verdier må vinne overfor børsen».

Men når alt kommer til alt vil det likevel kunne bli Francois Bayrou som har det siste ordet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere