RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Han forlanger billigere bensin

Sist oppdatert:
Statsminister med klare krav.

Gordon Brown forlanger at prisene på bensin og gass skal senkes for den jevne forbruker, ifølge britiske medier.

NA24 - din næringslivsavis

Brown mener at den enorme fallet som oljeprisen har vært utsatt for må komme konsumentene til gode og vises på bensinpumpene.

- Nå som de globale olje- og gassprisene faller vil vi kreve at energiselskapene viderefører disse kuttene til sine kunder som prisreduksjoner så fort som mulig, skriver Brown i et innlegg i avisen The People.

Oljeprisen halvert
Siden sommeren har oljeprisen mer enn halvert seg i pris, fra om lag 147 dollar til dagens i underkant av 70 dollar fatet.

Høye drivstoff- og gasspriser kan være med på å forsterke hvor kraftig realøkonomien i de fleste land vil bli rammet av finanskrisen, og hvor kraftig en eventuell global resesjon vil bli.

USAs president George Bush planlegger et møte med verdens ledere der felles tiltak mot finanskrisen skal diskuteres.

- Presser prisene opp
Men om prisene her hjemme i Norge kommer til å falle mye er usikkert.

Professor Ola Grytten ved Institutt for samfunnsøkonomi mener at politikerne bevisst legger press på bensinprisene, gjennom økte bensinavgifter, i tider der oljeprisen svekker seg.

- Når oljeprisene stiger i markedene gjør politikerne stort sett ingenting med det. Argumentet er at markedene må greie seg selv og at det er positivt for miljøet med høye bensinpriser. Når prisene derimot synker er det en helt klar tendens til å øke avgiftene med begrunnelse om miljø og balanse i budsjettene, sa Grytten for et par uker siden til NA24.

Les mer her: Hun kan halvere bensinprisen

En beregning foretatt av DN.no i mai viser at av en liter bensin solgt på en bensinstasjon for 13,25 kroner, i et marked med en oljepris på 130 dollar fatet, så sitter bensinselskapet og forhandleren kun igjen med 1,4 kroner, som de så igjen må dekke alle sine utgifter knyttet til bensinen med.

Resten av pengene fordeler seg slik: 2,65 kroner går til moms, bensin- og CO2-avgift utgjør 5,10 kroner og 4,10 kroner er prisen bensinen kjøpes inn for.

Dermed går over halvparten av det bensinen selges for inn i statskassa, og den som dermed har størst mulighet til å påvirke bensinprisen gjennom redusering av sine inntekter er ikke oljeselskapene, men den norske staten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere