*Nettavisen* Nyheter.

Han fyller 90 år, men nekter å gi seg

Mugabe er nok en gang valgt til president i Zimbabwe, ved hjelp av fusk og trakassering. Her er han sammen med konta Grace på vei til innsettelsesseremonien i august i fjor. Presidentperioden går ut når Mugabe er 94 år. Foto: © Philimon Bulawayo / Reuters

Selv om landet er kjørt helt på felgen, har han ingen planer om å gi seg som president.

21.02.14 13:35

33 år etter at han ledet frigjøringen av Zimbabwe, fyller Robert Mugabe 90 år. Selv om landet er kjørt helt på felgen, har han ingen planer om å gi seg som president.

Selve bursdagen er fredag, men den storstilte feiringen er lagt til søndag, og Mugabe har alle planer om å være tilbake i landet i tide til å hylles etter en operasjon for grå stær i Singapore denne uka.

Det er en hel generasjon siden Mugabe i 1980 ble det frie Zimbabwes første president etter å ha ledet kampen mot det hvite mindretallsregimet til Ian Smith i den tidligere britiske kolonien Rhodesia.

17 år tidligere var han med på å stifte frigjøringsorganisasjonen ZANU-PF, som han selv senere ble leder av. Han tilbrakte ti år i fengsel og ledet deretter frigjøringskampen fra nabolandet Mosambik.

Sørlige Afrikas brødkurv
I de første årene var landet stabilt og økonomisk framgangsrikt, med et landbruk som forsynte Afrika med hvete fra effektive farmer drevet av det hvite mindretallet. Han bygde også opp et av Afrikas beste helse- og utdanningssystemer.

Men allerede da viste frigjøringsheltens autoritære og til dels paranoide sider seg da han slo til mot rivalen Joshua Nkomo, og på 90-tallet gikk han løs på de hvite farmerne, med katastrofale følger for landets økonomi.

Motivet var å overføre landets rikdommer til det fattige og svarte flertallet nå som de svarte hadde vunnet den politiske makten.

Klikk på bildet for å forstørre.

90 år fyller Zimbabwes president Robert Mugabe fredag. Han viser ingen tegn til å ville pensjonere seg. Her er han på et møte i sitt parti, ZANU PF, i august i fjor. Foto: © Philimon Bulawayo / Reuters


Kastet ut i krise
Men i virkeligheten ble farmene gitt bort til venner i den nye eliten som ikke hadde peiling på landbruk. Snart lå jordene brakk, og eksportinntektene tørket inn.

Fra da gikk alt fra vondt til verre, med matmangel, dyp og konstant økonomisk krise, omfattende arbeidsledighet, hyperinflasjon på opp til 11.200.000 prosent, valgfusk, stadig grovere brudd på menneskerettighetene og en strøm av flere millioner flyktninger ut av landet, særlig til Sør-Afrika.

Etter hvert mistet også det internasjonale samfunnet tilliten til den gamle frigjøringshelten; bistanden tørket inn, og sanksjoner ble innført.

Men Mugabe klorte seg fast, dels ved hjelp av valgfusk og diktatoriske metoder, dels med støtte fra sin stamme og dels på basis av sin gamle heltestatus.

Vold og tvang
Valget i 2008 ble et veiskille. Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai vant i første omgang, men likevel ble det trumfet gjennom en ny valgomgang, der Mugabe igjen vant etter vold, tvang og trakassering av motstandere og velgere.

På det tidspunktet hadde imidlertid til og med nabolandene i det sørlige Afrika, som til da var lojale mot den gamle kameraten i kampen mot kolonialismen, fått nok, og de presset Mugabe til å godta en koalisjon med Tsvangirai

Siden har krisen flatet ut, veksten er tilbake, og hyperinflasjonen er stanset etter at landets valuta er suspendert og dollar og sørafrikanske rand tatt i bruk.

Sanksjoner oppheves
Denne uka opphevet EU noen av sanksjonene mot åtte politiske og militære ledere og varslet at den statlige bistanden kan bli gjenopptatt. Men Mugabe selv og hans kone Grace får fortsatt ikke reise til EU-området.

Koalisjonsregjeringen falt fra hverandre i fjor, og Mugabe greide i juli atter en gang ved hjelp av fusk og trakassering å sikre seg gjenvalg til president, foreløpig altså fram til han er 94 år gammel.

Bortsett fra øyeproblemene er det ingen som tør utelukke at han har jernhelse nok til å klare fire år til, selv om det går ubekreftede rykter om at han har prostatakreft, og at det er det han blir behandlet for i Singapore. (©NTB)

Fakta

Robert Mugabe


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.